Nyheder 
  SKAKKLUBBEN NORDKALOTTEN 
 NordkalottenVelkommen


Om Skakklubben Nordkalotten


Nordkalottens historie


Nyheder !!


Nye medlemmer


Aktiviteter 2019/20


Juniorskak


Venskabsklub


Bestyrelsen


Klubudvalg


Vedtægterne


Vore medlemskaber


E-mail til Nordkalotten


Klubblade 1982-2005


 Vore sponsorerThanex


Kiropraktorerne i Gilleleje

 TurneringerKlubmesterskab 2018/19


Sensommerturnering 2018 (hos dsu.dk)


Klubbens lyn-mestre 2005-18


Gribskovmesterskabet 2010-2018


NSU Open 2014 Slutstilling


 HoldskakFoto af 1.holdet 2015


1.holdet 2006-16 - artikel


1.holdet 2006-19 - tabeller


Nordkalotten i 8.HK 1980-1989


Fotos fra match med 1. holdet


Holdfoto af 1. holdet 2003


 FotosamlingJubilæum FOTOS 2004


Martins fotos


 Skak linksDSU Rating Nordkalotten


Skak links


DSU`s logo


Osby Skakklub vores Venskabsklub i SverigeWebmaster:
Mikael Sylvest


Sitemap

Nyheder !

Nyheder i Skakklubben Nordkalotten redigeres primært af formanden Martin Stampe Noer.

Hvis du har noget du gerne vil have med under nyheder sender du det til Martin Stampe Noer på hans e-mail: martin.noer@yahoo.dk - Skakklubben Nordkalottens egen e-mail er: mail@nordkalotten.dk

Seneste nyt:

1. september 2019: Fejring af IM Kristensen og IM Sylvan samt KM i lyn

Torsdag den 29. august var en ganske særlig dag i Skakklubben Nordkalottens historie. For første gang kunne vi fejre fejre udnævnelse af to Internationale Mestre af ”egen avl” – Kåre Kristensen og Jacob Sylvan. De har ikke spillet hele deres karriere i Nordkalotten, men deres normer er alle scoret, mens de har været medlemmer af vores klub.Klubben bød derfor på smørrebrød og drikkevarer og Nordkalottens formand Martin Stampe Noer ønskede tillykke og overrakte både blomster og vin. Efter hyggeligt samvær var det tid til det årlige Klubmesterskab i lynskak.

I Klubmesterskabet i lynskak var Jonny Hector helt suveræn og vandt sit 6. KM siden 2005 – denne gang med maksimum 11 point! Hans værste konkurrent var endnu en gang Esben Hove, der i 2012 og 2017 snuppede mesterskabet fra stormesteren. Denne gang vandt Jonny Hector topopgøret i 5. runde og da Esben Hove også måtte afgive remis´er til den regerende mester Jacob Sylvan og Kåre Kristensen, sluttede han på 9,0 point og blev nr. to.

Der var stor spænding om 3. pladsen, da Kåre Kristensen og Esben Ejsing begge sluttede på 8,5 point. Da vi skulle lidt tidligere ud af spillelokalet end sædvanligt, var der kun tid til et omkampsparti og spillerne blev enige om at hvid skulle vinde, mens sort kunne nøjes med remis. Begge spillere fik 5 minutter til hele partiet og der blev trukket lod om at vælge farve. Kåre vandt lodtrækningen og var frisk at vælge hvid. Efter et langt og spændende parti, vandt han da også, og snuppede dermed 3. pladsen.

Foruden de tre første, var der chokoladepræmier til nr. 7 og 11. Tommy Pedersen blev nr. 7, mens John Schølin blev nr. 11.

Slutstillingen i KM i lynskak:
1.Jonny Hector11,0 p.
2.Esben Hove9,0 p.
3.Kåre Kristensen8,5 p.
4.Esben Ejsing8,5 p.
5.Jacob Sylvan8,0 p.
6.MartinStampe Noer6,0 p.
7.Tommy Pedersen4,5 p.
8.Steen Andersen4,0 p.
9.Anders Kronborg3,5 p.
10.Jørgen Rasmussen2,0 p.
11.John Schølin1,0 p.
12.Poul Noer0,0 p.


Sæsonen går nu videre med KM i hurtigskak de næste to torsdage og senere er det Sensommerturnering inden holdturneringen begynder.

9. august 2019: Sæsonstart med fejring af IM Kristensen og IM Sylvan

Skakklubben Nordkalotten indbyder til sæsonstart torsdag den 29. august 2019 kl. 19.00. Som det efterhånden er en tradition, så spiller vi denne ene aften i St. Laurids lokaler ved Esbønderup Kirke i Bagerstrædet lige ved kirken som sidste år. I år har vi noget ganske særligt at fejre, idet både Kåre Kristensen og Jacob Sylvan af Verdensskakforbundet FIDE i slutningen af juni er blevet udnævnt til Internationale Mestre. Kort forinden havde de begge scoret deres tredje og sidste IM-norm. Vi siger tillykke med titlen til vores to 1. holdsspillere. Derefter er Nordkalotten vært for det efterfølgende traktement for klubbens medlemmer.

Som sædvanligt står menuen på 3 stykker luksus smørrebrød samt 1 øl/vand. Der vil efterfølgende også være gratis kaffe. Bagefter spilles det traditionsrige KM i lynskak. Tilmelding til Jørgen Rasmussen - eller Martin Stampe Noer - senest tirsdag den 27. august 2019.

9. august 2019: Kåre Kristensen vandt IM-turnering i Lund

Ikke nok med at Kåre Kristensen fornyligt blev udnævnt til International Mester – han er også begyndt at vinde IM-turneringer. I sidste uge spillede han en IM-turnering over 9 runder i Lund - LASK Schackstudion IM 2019 - og sluttede som FM Jonas Hacker, Tyskland på 6,0 point. Han tillod sig endda den flothed at tabe i sidste runde – ellers havde resultatet været endnu bedre. Turneringen var samtidig udformet som en holdturnering og her blev Kåres hold nr. 2 efter en hård kamp mod de senere vindere. Holdet bestod foruden Kåre af IM Mikkel Antonsen og IM Peter Haugli. Præstationen indbragte 19 ratingpoint og en lille præmie.

Se mere her: member.schack.se.

Forleden glemte jeg at fortælle at Daniel V. Pedersen også var blandt vores aktive spillere, da han deltog i 37 Obert Internacional d'Escacs d'Andorra – en turnering han har spillet før med succes. Denne gang var han dog lidt rusten efter en lang skakpause og han er næppe selv tilfreds med sine 4,0 point af 9 mulige. I alt fald kostede det 46 elo point.

GM Maxime Lagarde, Frankrig vandt med suveræne 8,5 point, mens Jesper Thybo, Jetsmark blev nr. 2-3 med 7,0 point.

Se mere her: chess-results.com.

Endelig deltog GM Jonny Hector, IM Christian Jepson og FM Peter Jakobsen i Cellavision Chess Cup 2019 i Lund i Sverige i sidste weekend. Jonny vandt de fire hurtigskak partier fredag, men måtte så nøjes med 50% i de fire partier med ordinær betænkningstid, hvilket præcist svarede til hans forventede scorer. De 6,0 point rakte til en 7. plads.

Christian var en smule bagefter efter hurtigskakken, da han i 4. runde tabte til GM Kaido Külaots og scorede så 2,5 point lørdag og søndag. Da modstanden ikke var den stærkeste, måtte han bøde 7 ratingpoint – og blev nr. 24 med 5,5 af 8 mulige.

Endelig var Peter igen godt spillende, selv om han tabte til GM Mihail Marin i hurtigskakken. Efter at have slået Lennart Friberg i 5. runde, spillede han remis mod IM Stefan Schneider (2379)! Det udløste et opgør mod GM Jens Kristiansen søndag formiddag som desværre blev tabt. Da han spillede remis i sidste runde, sluttede han på 5 point, tabte to ratingpoint og blev nr. 36 ud af 199 i turneringen.

Cellavision Chess Cup blev vundet af favoritten GM Alexei Shirov, der scorede 7,0 point. GM Dmitry Kryakvin, Russia og GM Kaido Külaots scorede begge også 7,0 point, men havde dårligere korrektion.

Se mere på: member.schack.se.

30. juli 2019: Stor turneringsaktivitet

Nordkalottens 1. holdsspillere er turneringsaktive som det ikke er set længe og det lover godt for den kommende sæson. Jonny Hector, Christian Jepson og Kristen Schmidt deltog Xtracon Chess Open i Helsingør, der sluttede i søndags. Specielt Kristen Schmidt gjorde en fremragende figur og vandt over Bharath Subramaniyam, Indien (2405) og spillede remis mod folk som IM Jonas Buhl Bjerre (2503), GM Johan Salomon, Norge (2514), FM Tobias Rostgaard (2390) og FM Erik Malmstig, Sverige – alle efter hårde kamppartier. I alt scorede han 6,5 point af 10 mulige, hvilket indbragte ikke mindre end 35 nye elo rating point og 37 danske. Han blev nr. 49 ud af små 400 deltagere.

Jonny Hector og Christian Jepson var begge oppe at spille i den fineste sal nogle gange, men som altid betyder sejr i de afsluttende runder alt for en god topplacering. Da Jonny sluttede af med to nederlag endte han på 6,5 point og blev nr. 40, mens ratingtallet forblev uændret. Christian Jepson blev nr. 39 med 6,5 point og kunne tage 3 elo ratingpoint med hjem fra Helsingør. Remisen mod Mads Andersen (2605) var et fint resultat. Endelig havde vores B-medlem Rasmus Petersen ikke sin bedste turnering og sluttede med 3,5 point som nr. 299 – og det kostede 37 Elo rating point. Den kun 13 årige R. Praggnanandhaa fra Indien (2540) vandt med 8,5 point!

Se mere om turneringen på xtraconchessopen.dk.

Omtrent samtidig spillede Jacob Sylvan med i den store årlige skakfestival i Pardubice i Tjekkiet. Han vandt efter en god slutspurt et enkelt ratingpoint, sluttede med 5,5 point og blev sammenlagt nr. 85 ud af 322 deltagere. GM Jiri Stocek fra Tjekkiet vandt med 7,5 point.

Se mere om turneringen på chess-results.com.

Når disse linier skrives er IM Kåre Kristensen i gang med en IM-turnering i Lund. Han har 1½ point efter de to første runder - se mere på live.schack.se.

Endelig stiller GM Jonny Hector, IM Christian Jepson og FM Peter Jakobsen med i CellaVision Chess Cup 2019, der starter på fredag. Man kan stadig nå at tilmelde sig den stærke turnering, der pt. Har omkring 20 stormestre på listen, så måske stiller vi flere?

Se mere på member.schack.se.

21. juli 2019: Xtracon Open er i gang

Lørdag blev første runde i Xtracon Open på Konventum i Helsingør spillet. Turneringen blev indledt med et minuts stilhed til ære for turneringens primus motor Lars-Henrik Bech Hansen, der døde for nyligt.

Vi har GM Jonny Hector, IM Christian Jepson og FM Kristen Schmidt med i turneringen og de vandt alle som ventet 1. runde mod lavere ratede modstandere. Vores B-medlem Rasmus Petersen deltager også, men han tabte til en højere ratet tysk modstander. Turneringen spilles hver dag indtil på søndag og er bestemt et besøg værd så kig forbi.

Spilletidspunkter, resultater mv. kan ses på xtraconchessopen.dk.

21. juli 2019: Jonny Hector deler 2. pladsen i SM

Traditionen tro deltog vores svenske stormester Jonny Hector i de svenske mesterskaber, der denne gang blev spillet i starten af juli. Selv om Jonny vandt i første runde var han aldrig helt med i kampen om det svenske mesterskab, men fik dog afgørende indflydelse på slutresultatet. Efter at have vundet over IM Michael Wiedenkeller mødte han i 9. runde GM-rivalen Tiger Hillarp-Persson, der med sejr kunne hjemtage Mesterskabet. Det så længe ud til at Tiger ville vinde, men Jonny lagde en lumsk fælde som Tigeren faldt i. Med dame mere blev han fanget i et matnet og Jonny kunne en smule overraskende snuppe pointet, mens det så blev GM Erik Blomqvist, der blev svensk mester. Han endte på 6,5 point og var et helt point foran en kvartet med blandt andre Jonny Hector. De 5,5 point indbragte ca. 7 nye ELO-point.

Se slutstillingen her: member.schack.se.

Partiet Hillarp-Persson - Jonny Hector kan ses her: chessbomb.com.

28. maj 2019: Jacob Sylvan International Mester

En af Skakklubben Nordkalottens stærkeste spillere, Jacob Sylvan, har netop scoret sin tredje og sidste IM-norm ved '8º Open Internacional Llucmajor' på Mallorca. Dermed kan han udnævnes til International Mester af Verdensskakforbundet FIDE på den næste kongres, der afholdes i slutningen af juni i Baku i Aserbajdsjan.

Den 43. årige Nordkalot-spiller har tidligere scoret IM-normer ved '42 Obert Internacional Escacs Ciutat de Badalona' i Spanien i 2016 og i Skakligaen i sæsonen 2016/17 og da han tidligere har haft 2400 i rating, opfylder han nu de strenge krav til titlen.

”Det har været et par fantastiske måneder for Skakklubben Nordkalotten”, fortæller klubbens formand Martin Stampe Noer. ”I sidste måned scorede Kåre Kristensen sin sidste IM-norm og nu er det så Jacob Sylvans tur. Klubben har aldrig selv forstret en International Mester og nu har vi på godt en måned fået to – det er imponerende”, fortsætter en begejstret klubformand.

Der deltog 127 spillere i den store Open på Mallorca og allerede i anden runde viste Jacob Sylvan, at han var godt spillende, da han spillede remis mod Stormester Latasa Jaime Santos på 2587 i rating. Senere slog han blandt andre den belgiske Stormester Mher Hovhannisyan (2454) og da han i næstsidste runde besejrede IM March Pedro Mascaro (2389) fra Spanien så det for alvor lovende ud. IM-norm kom i hus med remis mod Stormester Karen Movsziszian fra Armenien i sidste runde.

De 6 point rakte foruden IM-norm også til en samlet placering som nr. 17 i turneringen, der fortjent blev vundet af en anden dansker – Stormester Allan Stig Rasmussen – der scorede 8 point.

”Vi håber at kunne præsentere vores to nye Internationale Mestre - Kåre Kristensen og Jacob Sylvan - i international konkurrence ved Skakklubben Nordkalottens 40 års Jubilæumsturnering, der efter planen afholdes i dagene 7.-13. oktober 2019 på Hotel Gilleleje Strand i Gilleleje. Det vil blive en Stormesterturnering ud over det sædvanlige med en god blanding af stærke internationale spillere, unge danske talenter og klubbens egne folk”, lover Martin Stampe Noer. ”Den lokale opbakning til Jubilæumsturneringen har hidtil været fint, men der er fortsat plads til flere partnere i projektet. Dem regner vi med at få plads inden sommerferien,” slutter Martin Stampe Noer.

Interesserede kan se turneringstabellen her: chess-results.com.

17. maj 2019: Gribskovmesterskabet afgjort

Som tidligere omtalt var der lagt op til omkamp om mesterskabet - hvilket holdt stik, idet såvel Jan Søes som Viggo Sørensen forholdsvis ubesværet vandt deres parti i sidste runde mod hhv. Tim Bjelstrand og Vinni Nørremark. Ifølge turneringsprogrammet skulle mesterskabet herefter afgøres ved bedst af 3 hurtigskak-partier (25 minutter), men duellanterne enedes om at ændre dette til bedst af 2, som blev spillet i forlængelse af Nordkalottens generalforsamling den 16. maj.

Efter lodtrækning var Viggo hvid i første parti, som ikke overraskende blev en Kongegambit. Stillingen var længe meget lige, indtil Jan blev 'lokket' til at vinde en bonde på b2 med sit tårn. Tilbuddet blev accepteret - hvilket også var korrekt, selvom tårnet derved blev fanget ved Viggos Sb3. Jan undervurderede imidlertid farerne og måtte få træk senere give tårnet for springer. Nede med en kvalitet for bonde var det nu virkelig op ad bakke for Jan. Stockfish vurderer stillingen klart i hvids favør (knap 2 bønder), idet hvid udover den materielle overvægt tillige havde sine officerer bedre placeret. I slutfasen blev Viggo dog mere og mere presset på tiden, og partiet endte brat, da tiden rent faktisk udløb for ham!

Med hvid i 2. parti var Jan således klar favorit til at overtage GM-titlen fra netop Viggo. Jan valgte her sin favorit 1. d4 efterfulgt af endnu en gambit, nemlig Dronninggambit. Her blev Jan imidlertid mødt af en aggressivt indstillet Viggo, som valgte den sjældent spillede Albins modgambit! Dette passede tydeligvis ikke Jan, som i stedet for det korrekte 3. dxe5 valgte 3. cxd5 og derefter kom i betydelige problemer. I fortsættelsen gik det helt galt for Jan indledende med trækket 12. Dd3 indbydende til dronningeafbytning (med Viggos dronning placeret på g6). Jan overså her, at han havde sit tårn placeret på b1 - endda uden at have rokeret endnu. Viggo afslog derfor pænt med trækket 12. - Lf5! truende såvel dronning som tårn - stillingen var tabt for hvid. Jan forsøgte sig med trækket 13. Sh4 (hvilket også var det stærkeste i stillingen), som blev fulgt af 13. - Lxd3 14. Sxg6 Lxb1. Her gik det så fra slemt til værre for Jan, idet han i stedet for 15. Sxf8 (et tårn, hvorved Jan 'kun' ville have været en let officér bagud) valgte 15. Sxe7+ som blot medførte springerafbytning (15. - Sxe7). Jan var nu nede med et helt tårn og burde naturligvis have opgivet, hvilket dog ligger langt fra Jans natur - godt for ham skulle det vise sig. I fortsættelsen lykkedes det nemlig atter Viggo at komme i tidsproblemer, hvilket indebar, at han helt unødigt ofrede en kvalitet - stillingen var dog fortsat vundet med en løber i overskud. I slutfasen indtraf katastrofen så: Med knap et minut tilbage (mod Jans 3) - og med tårn, løber og bonde mod Jans tårn - skulle Viggo blot flytte tårnet fra f3 til f1, hvorefter Jan ikke ville have kunnet forhindre f-bonden i at komme i mål. I stedet valgte Viggo det forfærdelige Kf2, hvorved Jan kunne slå bonden på f4 samt med efterfølgende tårnafbytning - og som bekendt er det ikke muligt at vinde med en løber alene, så remis :-( . Tillykke til Jan - og iøvrigt også til Finn Eldor, som overraskende tilkæmpede sig en flot 3. plads.

13. maj 2019: Niels Jørgen Christiansen afgået ved døden

Den 1. maj indløb den triste meddelelse, at Nordkalottens tidligere mangeårige medlem Niels Jørgen Christiansen var afgået ved døden netop fyldt 80 år. Aftenen før havde han spillet et hårdt parti i næstsidste runde af Gribskovmesterskabet mod Jan Søes. Længe så partiet ud til at ende remis, men ved en fejl til sidst trak Jan Søes det længste strå. Det skulle blive Niels Jørgen Christiansens sidste parti for desværre nåede han aldrig helt hjem fra skak og blev fundet død dagen efter.

Niels Jørgen Christiansen var en hyggelig og værdifuld spiller for først Nordkalotten og senere for Helsinge og Gribskov Skakklub, hvortil han skiftede, da der kom en skakklub i hans hjemby. Han mødte stort set op på alle klubaftener og deltog i alle interne turneringer. I holdturneringen stillede han beredvilligt op, når der var brug for ham. Tidligere stillede han af og til også op i udenbys turneringer som Politiken Cup, DM eller forskellige Senior-Mesterskaber, men de sidste par år begrænsede hans deltagelse sig mest til turneringer i kort køre afstand til hjemme i Helsinge.

Niels Jørgen Christiansen, der var læge i hjembyen, var ikke meget for at involvere sig i det organisatoriske arbejde, men da det på et tidspunkt i slutningen af 80´erne kneb med at finde et egnet bestyrelsesmedlem, trådte han til et par år for at hjælpe klubben. Han nåede endda, at være formand for Nordkalotten en enkelt sæson fra 1987-88, inden han gav stafetten videre til Niels Kløve.

Med tabet af Niels Jørgen Christiansen har vi mistet en lun, hyggelig og respekteret klubkammerat, der havde fortjent at få mange flere skakpartier på denne jord.

Ære være Niels Jørgen Christiansens minde.

6. maj 2019: Nordkalotten klar til Pokalfinalen

Nordkalotten er endnu en gang klar til Pokalfinalen, der traditionen tro spilles pinsesøndag i Svendborg. Faktisk var det lige før vi slet ikke var kommet med i kvalifikationsturneringen, da den begrænsede plads i Øbros lokaler gjorde, at der kun var plads til et bestemt antal hold – efter først til mølle princippet. Øbro havde oprindeligt selv sat sig på en del pladser i såvel Eliterækken som Bredderækken, men heldigvis blev der også plads til os til sidst.

Kvalifikationsturneringen afvikles i samarbejde mellem 1. og 8. Hovedkreds, således at hver Hovedkreds har to pladser i Pokalfinalen i Eliterækken. Der var fire hold fra 1. HK og fire hold fra 8. HK og de blev naturligt nok placeret i den samme gruppe og antallet af runder udvidet fra 6 til 7, så der kunne spilles alle-mod-alle.

Nordkalotten startede med et knebent nederlag på 2,5-1,5 til Øbro I, men slog så Caissa med 3-1. I tredje runde skulle vi op mod Allerød, der jo var en af konkurrenterne til ”vores” finaleplads. De var nu en klasse under og blev slået 4-0! Herefter blev det lidt skuffende kun til 2 x 2-2 mod de to Furesø hold inden vi sluttede godt af med en 3-1 sejr over Brønshøj I og en 3,5-0,5 sejr over Brønshøj II.

Dermed var finalepladsen hjemme, men Brønshøj I kunne vi ikke nå helt op til. Paradoksalt nok så kostede Kåre Kristensens remis med Sort mod Carsten Høi i matchen mod Brønshøj I i næstsidste runde os i sidste ende sejren. Det var det eneste halve point, som han satte til i de 6 partier, som han spillede! Esben Hove scorede 5 point af 6 mulige på bræt 3, mens Kristen Schmidt scorede 4,5 af 6 mulige. Endelig scorede Jacob Sylvan 4 point af 6 mulige på topbrættet. Esben Ejsing havde en af de dage, hvor alt går galt og sluttede uden point i fire partier.

Slutstillingen i Eliterækken:
1.Brønshøj I19,5 p
2.Nordkalotten 19,0 p
3.Furesø I17,0 p
4.Øbro 14,0 p
5.Furesø II13,5 p
6.Caissa 11,5 p
7.Brønshøj II10,5 p
8.Allerød 7,0 p

6. maj 2019: Peter Jakobsen vinder Mester 2 i Kolding

Peter Jakobsen var kommet i hårdt selskab ved DanPumps Kolding Bymesterskab, hvor han i kraft af sit høje ratingtal – opnået i Allerød i januar og udbygget i Divisionsturneringen – var placeret i Mester 2. Indkvarteringen gav sig selv, da han fik et ledigt værelse hos brormand Michael, der var en af arrangørerne bag turneringen.

Efter remis mod Mikkel Manoeri Mikkelsen, BMS og IM Steffen Pedersen, Sydøstfyn slog han lørdag eftermiddag Jens Ramsdal, SK68 i et godt parti. Søndag spillede han om formiddagen remis mod Erik Søbjerg, Skolerne/Århus og kunne derfor spillede med om 1. pladsen i den afsluttende runde søndag eftermiddag.

På DSUs hjemmeside kan man endvidere læse: ”Inden runden lå FM Mikkel Manosri Jacobsen et halvt point i front, men da han spillede remis mod IM Steffen Pedersen var der åbnet op for at både Erik Søbjerg og FM Peter Jakobsen med en gevinst kunne indhente Mikkel. I den situation ville Erik have den bedste korrektion, og han havde virkelig muligheden i et parti hvor Jens Ramsdal med sort var alvorligt i tovene. Efter et par uskarpe træk forduftede fordelen dog som dug for forårssolen, og så blev det i stedet Peter Jakobsen, der efter sejr mod Martin Matthiesen endte på den delte førsteplads med Mikkel Manosri. Da begge parter havde fuldstændig identisk korrektion, blev der foretaget en lodtrækning om invitationen til næste års mesterskabsgruppe, og her trak Mikkel desværre det længste strå”.

Peter kunne dog glæde sig over endnu et pænt ratinghop og han har for første gang i flere år kurs tilbage mod de 2300 i rating.

Se tabellen her: turnering.skak.dk/TournamentActive.

IM Jonas Bjerre, Skanderborg fortsatte det gode spil og tog endnu en turneringssejr foran fire andre IM´ere og Filip Boe Olsen.

6. maj 2019: Gribskovturneringen nærmer sig afslutningen

Inden 7. og sidste runde i Gribskovturneringen deler Jan Søes og Viggo Sørensen 1. pladsen med 5½ points. I næstsidste runde var Jan særdeles heldig med at få hele pointet mod Niels Jørgen, som leverede et flot parti. Partiet kan gennemspilles nedenfor, og som det tydeligt fremgår, er partiet meget lige hele vejen igennem, indtil Niels Jørgen i slutspillet (træk 40) helt unødigt forærer en bonde og siden partiet. Hvis Niels Jørgen i stedet for trækket 40. - Tc7 havde spillet 40. - Txd4 ville partiet utvivlsomt være sluttet remis.

I sidste runde tirsdag den 7. maj skal Jan møde Tim Bjelstrand, medens Viggo skal prøve kræfter med Vinni Nørremark. Da ingen af konkurrenterne kan indhente de førende spillere, bliver disse to partier således afgørende for, hvem der vinder den eftertragtede titel ( GM :-) ) - ved ligestilling skal det dog afgøres ved omkamp, bedst af 3 hurtigskak-partier (25 min.).

Partiet Jan Søes - Niels Jørgen Christiansen:

4. maj 2019: Klubmesterskabet afgjort efter omkamp

Som tidligere omtalt skulle årets klubmesterskab afgøres ved omkamp (bedst af to) mellem den regerende mester Anders Kronborg og Viggo Sørensen - i øvrigt lidt overraskende efter at begge spillere kun havde opnået ½ point i de to første runder.

I første parti med Viggo som hvid overraskede Anders med sit valg af Caro-Kann. Det blev et særdeles livligt parti med rokade til hver side efter at Viggo havde spillet h4-5 varianten, løberbytte på d3 og så lang rokade. Stillingen var helt lige, da Anders i træk 17 begik en afgørende fejl. Efter springerbytte i centrum burde Anders have flyttet sin anden springer fra f6 - truet af e5 - men valgte i stedet at opstille en modtrussel med trækket Dd7 truende løberen på d2. Anders havde dog overset Viggos modtræk i form af 18. La5 truende tårnet på d8 - partiet var reelt afgjort med officersgevinst til Viggo for en bonde. Anders kæmpede dog flot videre, og da Viggo med upræcist spil måtte give yderligere en bonde, var sagen ikke helt oplagt. Efter 45 træk måtte Anders dog opgive - og lidt pudsigt med netop Viggos h-bonde (som i mellemtiden var blevet en fribonde) som afgørende faktor.

I torsdagens 2. parti havde Anders som hvid således ryggen mod muren med krav om gevinst. Det blev fransk - og atter overraskede Anders ved fravalg af afbytningsvarianten til fordel for 3. Sd2. Det blev atter et ualmindeligt livligt parti, idet Anders med en hjemmeforberedelse allerede i åbningen gav en bonde for initiativ. Viggo burde nok have afslået og spillet på det sikre med udvikling og rokade. Computeren har dog ikke noget imod sorts spil - dog har hvid fuld kompensation for bonden i form af gennemført rokade og et særdeles aktivt officersspil mod såvel den sorte kongestilling som en udsat dronning. I fortsættelsen spillede Viggo alt for passivt og havde i det hele taget besvær med at håndtere de forskellige trusler fra en yderst oplagt Anders. Ved træk 16 kunne Anders derved have bragt sig i klar gevinststilling med trækket Tac1 truende Viggos dronning på c5, hvilket ville have kostet Viggo en officér - hvis ellers Anders havde fortsat optimalt. I stedet overførte Anders sin dronning til kongefløjen med trækket 16. Df4 - absolut også et ubehageligt træk for Viggo stillet overfor et massivt pres mod sin konge. Computeren vurderer her stillingen til 1½ bonde i hvids favør - selvom sort fortsat har en merbonde. Først i træk 17 fik Viggo rokeret - i øvrigt en fejl, idet presset mod kongestillingen nu blev yderligere intensiveret. Det lykkedes imidlertid Viggo at ride stormen af, dog kun fordi Anders ikke fandt de optimale træk. Det hører dog med til historien, at dette ikke var heeelt simpelt, idet stillingen var yderst kompliceret. I træk 22 fik Viggo 'luft' til trækket h6 truende Anders´ ubehagelige springer på g5. Her burde Anders have spillet 23. Le5 med klar fordel (2 bønder siger computeren) - men som sagt ikke et oplagt træk. I stedet mistede Anders her gevinstchancen med trækket 23. Lxg6 hvorefter det gik helt galt efter 23. - hxg5. Her var 24. Dg3 et must, men Anders valgte i stedet det forfærdelige 24. Dxg5 som kostede løberen på d6 (24. - Dxd6). Slaget var nu tabt for Anders, som dog for det talstærke publikums skyld kæmpede heroisk videre, men efter 36 træk måtte række hånden frem og lykønske den nye klubmester med sejren og titlen. Det spændende parti kan gennemspilles nedenfor.

28. april 2019: Flere gamle klubblade lagt op

Det går fremad med at få scannet vores gamle klubblade - vi er nu nået fra årgang 1982 til 1997. Se listen her.

28. april 2019: Generalforsamling afholdes 16. maj

Læs dagsordenen her.

28. april 2019: Kåre Kristensen International Mester

En af vores stærkeste spillere – Kåre Kristensen – scorede i påsken sin tredje og sidste IM-norm og bliver nu udnævnt til International Mester. Titlen International Mester er den næstfineste inden for skakverdenen kun overgået af Stormester titlen.

Kåre Kristensen deltog i den stærke GRENKE Chess Open i Karlsruhe i Tyskland, hvor det lykkedes ham at score 6 point af 9 mulige, hvilket lige netop var nok til IM-normen. I sidste runde skulle han vinde over Philipp Wenninger, Tyskland og med tålmodigt spil, lykkedes det. Tidligere i turneringen havde han slået Stormester Josep Manuel Lopez Martinez, Spanien og spillet remis´er mod IM´erne Petar Benkovic, Serbien og IM Cem Kaan Gokerkan, Tyrkiet, så det var en turnering på højt niveau, han gennemførte. Han vandt også over 50 ratingpoint i turneringen, hvilket giver et pænt spring opad på den danske styrkeliste.

De to første normer opnåede han i Divisionsturneringen i 2014-15, og ved 3. World Senior Team Championship Open 50+ i Tyskland i 2015. Han har aldrig været over 2400 i elo rating på den officielle FIDE liste, men det rækker, hvis man mellem listerne har ramt de 2400, og det gjorde Kåre Kristensen i juni 2015.

”Kåre Kristensen, der er bosat i Allerød, kom til Skakklubben Nordkalotten tilbage i efteråret 2004 efter at klubben netop var rykket op i Skakligaen og han har lige siden været en af de bærende spiller på holdet”, fortæller klubbens formand Martin Stampe Noer. ”Kåre Kristensen melder stort set aldrig afbud til en holdkamp og har herudover repræsenteret Nordkalotten ved tre Europa Cup turneringer i perioden 2016-2018.” fortsætter Martin Stampe Noer. Det er helt fantastisk, at Kåre Kristensen i en alder af 53 år opnår sit store skak mål og bliver International Mester – det kan ikke være mere fortjent, slutter Nordkalottens formand.

Interesserede kan se turneringstabellen her: chess-results.com.

20. april 2019: Gribskov-Mesterskabet igang

Så er turneringen om årets Gribskov-Mesterskab kommet godt i gang. Efter 3 runder deler 4 mand 1. pladsen med hver 2½ points - Jan Søes, Viggo Sørensen, Finn Eldor og Leif Sørensen (de 2 sidstnævnte er dog kommet lidt lettere til deres høst via 'oversidder-partier').

Allerede i 1. runde mødtes 2 af forhånds-favoritterne Niels Jørgen Christiansen og Viggo, hvor Viggo lidt heldigt trak sig sejrrigt ud af kampen. Partiet havde længe stået meget lige, men fra omkring træk 28 svingede partiet i Niels Jørgens favør via overførslen af h-tårnet til b3 med stærkt initiativ. Omkring træk 36-37 kunne Niels Jørgen faktisk have afgjort partiet med de rette træk - som dog ikke var helt simple at finde. I stedet gik det få træk senere helt galt for Niels Jørgen, som overså afskæringen af en tårndækning, og mistede tårnet rent. I 3. runde var det så tid til et andet 'top-opgør' mellem Jan og Viggo, som dog endte i en stilfærdig remis. Af andre interessante opgør kan nævnes 1. runde partiet mellem Vinni Nørremark og Jan, som længe syntes at skulle ende remis. Men i slutfasen kom Vinni pludselig i gavehumør og mistede en ren officer - årsagen skyldes nu nok mere, at Vinni her (lige som Jan iøvrigt) var i betydelig tidsnød. Også Leifs gevinst i 3. runde over sønnike Tim Bjelstrand fortjener omtale. Leif er for tiden i kanon-form og sluttede for nylig i Nordkalottens klubturnering på en flot 3. plads med imponerende 144 rating-points på kontoen som resultat. Så fuld af selvtillid kastede Leif sig ud i det spændende familiedrama, hvor der tydeligvis var mere på spil end blot pointetHumørikon. Begge spillere leverede et flot parti, men da Tim overså en lidt lusket trussel, som Leif opstillede med trækket 17. Lb5 (med truslen 18. cxb3 truende Tims dronning på c2 efterfulgt af 19. LxTe1), var partiet reelt afgjort. Tim burde her blot have spillet 17. - bxc4 i stedet for teksttrækket 17. - a4? og stillingen ville fortsat have været i balance. Tim opgav imidlertid ikke kampen, men da Leif i fortsættelsen spillede uhyre sikkert og klogt, måtte Tim i slutfasen erkende nederlaget til farmand. 4. runde afvikles tirsdag den 9. april (en kedelig dag 79 år tilbage), og da turneringen afvikles over 7 runder, kan samtlige deltagere i princippet fortsat løbe med den eftertragtede GM-titel.

20. april 2019: Klubturneringen afgøres i omkamp

Det udsatte parti mellem den regerende klubmester Anders Kronborg og Tommy Pedersen blev afviklet den 4. april og blev lige så spændende, som der var lagt op til. Med gevinst til Tommy ville denne slutte som turneringsvinder og dermed klubmester. Remis ville indebære omkamp mellem Tommy og Viggo, medens gevinst til Anders ville medføre omkamp mellem denne og Viggo. Stillingen var længe i balance, men en forseelse fra Tommy i midten af partiet kostede en bonde. Og da Anders nogle træk senere vandt yderligere en bonde, så det svært ud for Tommy. I fortsættelsen lykkedes det imidlertid for Tommy via opfindsomt spil at halvere bondetabet. I slutfasen spillede Anders dog uhyre sikkert og med intelligent spil passiviseret Tommys konge i det ene hjørne og via træktvang etableret 2 fribønder på modsatte fløj - Tommy måtte se nederlaget i øjnene. Nu venter så en spændende omkamp mellem Anders og Viggo - får se, hvor mange partier, der kræves, før mesterskabet er afgjort.

24. marts 2019: Klubmesterskabet tæt på afgjort

Så blev 5. og sidste runde i klubturneringen afviklet - desværre med afbud fra sygdomsramte Anders Kronborg, hvis parti mod Tommy Pedersen derfor afvikles på et senere tidspunkt. Efter godt en times spil måtte Jørgen Rasmussen opgive mod Jacob Hein i en håbløs stilling. Jørgen kom egentlig udmærket ud af åbningen, men efter et par upræcise og passive træk - dygtigt udnyttet af Jacob - gik det hurtigt ned ad bakke. Og da Jørgen efter 21 træk stod over for multiple trusler, var spillet tabt. Som tidligere oplyst var stillingen i toppen inden sidste runde særdeles tæt med hele 5 spillere med mulighed for at løbe med turnerings-sejren og klubmester-titlen, heraf brødrene Leif og Viggo Sørensen, som for første gang skulle krydse klinger indbyrdes i et turnerings-parti. Leif havde inden partiet meget overraskende 3 points (lige som Tommy), mod skuffende 2½ til storebror. Viggo havde med hvide brikker forberedt en lille overraskelse i form af skotsk gambit (1. e4 e5 2. Sf3 Sc6 3. d4 exd4 og så 4. Lc4), som hurtigt kan udvikle sig overordentligt spændende, jf. s. 76-79 i seneste udgave af Skakbladet. Leif valgte imidlertid - i overdreven respekt for sin modstander? - en forsigtig fortsættelse med 4. - d6. Partiet fortsatte herefter med normale udviklingtræk, indtil Leif i træk 9 pludselig blev skakblind og mistede en officér for en bonde uden yderligere kompensation af nogen art. Partiet var reelt tabt. Leif kæmpede imidlertid videre og leverede faktisk et udmærket parti under vanskelige forhold - men Viggo gav ikke ved dørene, og stille og roligt blev officererne byttet af. Efter 40 træk var der kun en enkelt officér tilbage på brættet, og da Viggo derudover havde en ustoppelig fribonde, blev håndklædet kastet i ringen.

Tilbage sad Kim Alex Olsen og Tim Bjelstrand i et utrolig spændende parti. Kim havde med 2½ points inden partiet også chancen for at ende helt i top, men det krævede gevinst mod Tim. Med sorte brikker valgte Kim sin yndlingsåbning Pirc med den specialitet, at g-springeren blev flyttet til h6 og med tidlig fremstød af f-bonden (hvorefter partiet i realiteten overgik til hollandsk). Efter 17 træk var stillingen i centrum særdeles dynamisk og kompakt, jf. at kun 2 bønder havde forladt brættet. Tim havde indtil da spillet overordentlig fornuftigt og tålmodigt mod sin langt stærkere modstander (500 i rating-forskel!) og konstant med en lille fordel på mellem ½ og 1 bonde. I træk 19 valgte Tim imidlertid efter ½ times overvejelse at ofre en springer for 2 bønder samt etablering af en fribonde i e-linjen. Ifølge computeren var offeret ikke helt korrekt (computeren giver nu Kim en lille fordel), men stillingen var vanskelig at spille for sort. Det lykkedes da heller ikke, og få træk senere spiller Tim sig til afgørende fordel med et fantastisk træk - hvilket skal ikke afsløres her, idet læseren ikke skal snydes for fornøjelsen selv at finde trækket på nedenstående diagram ved træk 24 :-). Efter 29 træk måtte Kim erkende nederlaget - endnu en sensation var en kendsgerning!

Nu afventer vi så med spænding partiet mellem Anders Kronborg og Tommy Pedersen. Med gevinst vil Tommy slutte ½ point foran Viggo og dermed kåres som klubmester - i øvrigt for 2. gang, idet Tommy også vandt tilbage i 2009-10. Med remis skal der spilles omkamp mellem Tommy og Viggo, medens gevinst til Anders medfører omkamp mellem den regerende klubmester Anders og Viggo.

Fra partiet Tim Bjelstrand - Kim Alex Olsen:

Hvid trækker og får stor fordel:

23. marts 2019: Livet i Skakligaen reddet

Efter lørdagens fine sejr over Evans var optimismen stor forud for sidste runde mod SK68. De havde lørdag tabt med 6-2 til BMS, så kampen om nedrykning nu stod mellem BMS, SK68 og os – idet Evans reelt havde sagt farvel og tak for denne gang.

SK68 havde en overraskelse i ærmet, da IM Klaus Berg dukkede op og satte sig på 2. brættet søndag morgen. Selv om Klaus ikke helt har fordums styrke var det alligevel en markant forstærkning af holdet – ikke mindst også fordi de øvrige spillere røg et bræt ned og vores forberedelser gik i vasken. Vi skulle have 2,5 point for at holde SK68 bag os – og være ligeglade med hvor mange point BMS lavede mod Evans. Vores forventede var godt 4,5 og kunne vi komme op i nærheden af 6 point, ville vi antagelig slutte i den bedste halvdel med chance for Europa Cup.

Lad det være sagt med det samme. Matchen mod SK68 blev slet ikke hvad vi havde drømt om og vi var aldrig i nærheden af at vinde. Snart så det endda vanskeligt ud at nå de 2,5 point, der fornyede licensen til Skakligaen.

Kåre Kristensen tabte relativt hurtigt, vores svenskere så ikke ud til at vinde, og Jacob Sylvan var også i store vanskeligheder mod Arne Matthiesen. Kun Esben Hove så ud til at have fordel mod Poul Rewitz. Peter Jakobsen havde tilsyneladende haft et fint initiativ mod Jens Ramsdal, men spillede forkert og tabte og snart stod det klart, at Stellan Brynell på trods af en god stilling undervejs, ikke kunne vinde sit tårnslutspil mod Pelle Bank. Omtrent samtidig med at de tog remis, sluttede Christian Jepson og Klaus Berg også fred i en død remis stilling. Christian fik aldrig rigtig fordel mod en meget solidt spillede Klaus Berg, der selv om han har tabt en del rating, stadig kan spille skak med stor rutine.

Jonny Hectors angrebsforsøg mod IM Igor Teplyi var slået fejl og en bonde nede, var han sikkert godt tilfreds med at modstanderen tog en trækgentagelse i stedet for at fortsætte kampen. Dermed var stillingen 3,5-1,5 til SK68 med tre partier tilbage. Jacob Sylvan og Lars Aaes Nielsen stod begge til tab, så alt hang på Esben Hoves skuldre. Han havde heldigvis imellemtiden konverteret sin fordelagtige stilling til en kvalitet og en bonde. Der var klar gevinst, men Poul Rewitz havde mange tricks og var der blot et af dem, der bar brugt, var vi i 1. division. Heldigvis holdt Esben nerverne i ro – også selv om Jacob Sylvan tabte på nabobrættet – og med en fik lille afbytningskombination snuppede han endnu en officer, hvorefter Poul Rewitz opgav den fuldstændigt håbløse stilling præcis kl. 15.00. Esben Hove var dagens mand, de nødvendige 2,5 point var i hus, og vi kunne glæde os over, at licensen til Skakligaen var forlænget med endnu en sæson. Lidt efter holdt Lars Aaes Nielsen remis i et uligefarvet løberslutspil, så matchen faktisk ”kun” blev 5-3 til SK68.

Ovenpå en helt igennem håbløs sæson, glædede vi os over, at vi dog fik de nødvendige point til sidst. Nu må vi grundigt overveje, hvordan vi undgå et lignende drama til næste år.

Helt som ventet vandt Team Xtracon Køge fortjent Skakligaen og tog deres første Danmarksmesterskab for hold. De sætter nye standarder for Skakligaen og vi andre er nødt til at oppe os, hvis vi skal op og presse dem. Aktuelt har deres mange stormestre udløst en ekstra dansk Europa Cup plads og det er jo herligt, selv om det ikke kommer os til gode i denne sæson. Skanderborg blev næsten lige så sikkert nr. 2, mens Århus/Skolerne, der igen har fået samlet et godt og stabilt hold tog bronzemedaljerne. Vores gode venner fra Hillerød blev lige netop nr. 4, og kan glæde sig til en tur til Europa Cup i Montenegro til efteråret.

Slutstillingen i Skakligaen:

1.Team Xtracon Køge56,0 p.
2.Team Nordea Skanderborg48,0 p.
3.Århus/Skolerne40,0 p.
4.Hillerød34,0 p.
5.Brønshøj33,5 p.
6.Jetsmark33,5 p.
7.BMS33,0 p.
8.Nordkalotten31,5 p.
9.SK6830,0 p.
10.Evans20,5 p.

23. marts 2019: Super sejr

I næstsidste runde af Skakligaen skulle vi op mod Evans fra Vejle, der havde haft det svært i sin første sæson I Skakligaen. Vi var optimistiske med alle vores svenskere i startopstillingen, men vidste også at en pæn sejr var kravet, hvis ikke søndagens opgave mod SK68 ville blive helt umulig.

Den afsluttende dobbeltrunde blev spillet i det tidligere Meninghedshus i Hillerød, hvor der ifølge formanden for Hillerød Skakklub Hans Endrup Jacobsen var plads til ro og fordybelse. Fordybelse var der nok af, men det kneb med roen i det trange spillelokale, hvor vi ret symbolsk var placeret tættest på udgangen!

GM Stellan Brynell fik lynhurtig fordel med de sorte brikker mod unge Bjarke H. Kristensen og vandt en kvalitet. Angrebet buldrede dog blot videre og efter 30 træk måtte hvid opgive den håbløse stilling. Også farmand IM Leif Kristensen fik hurtigt bank af en svensker, da IM Christian Jepson udspillede ham i et kongeangreb med bondestorm. Lars Aaes Nielsen gjorde det til 3-0, da han straffede en fejl fra modstanderen og snart stod det også 4-0, da Peter Jakobsen afsluttede et godt parti med at fange en løber på h7. Da Jacob Sylvan ikke kunne se nogen gevinstplan tilbød han remis til Kim Skaaning-Pedersen og så kom vejlenserne på tavlen, mens vi med 4,5 point havde sikret os to gode matchpoint.

Selv om det ikke lykkedes Jonny Hector at nedbryde IM John Rødgaards forsvarsværk, sluttede matchen alligevel fint for os. Esben Hove realiserede sin gevinst mod Per Skjoldager, inden Kåre Kristensen i dagens længste parti kronede en flot indsats med at vinde et vanskeligt slutspil. 7-1 var noget mere end vi havde drømt om – og så var det endda ikke ufortjent!

16. marts 2019: Oprykning til Mesterrækken

Når man spiller, så spiller man for at vinde! Det var også tilfældet i sidste runde i A-rækken, hvor vi skulle op mod Roskilde II, der indtog en bundplacering i rækken. Vi havde efter 6. runde et forspring på 3 point og et matchpoint i forhold til Frederiksværk. Med andre ord skulle vi ”bare” vinde 5-3 for at være 100% sikre på oprykning. Hver gang Frederiksværk evt. satte et halvt point til, kunne vi så nøjes med et halvt point mindre.

Nu var der bare den lille hage ved det hele, at vi helst ikke ville rykke op! Oprykning til Mesterrækken betyder i 8. HK søndagskampe og dem er vores 2. hold normalt ikke rigtigt gearet til.

Sidste runde blev spillet i kantinen på Græsted Skole, hvor der var fællesafslutning med os som arrangør og god hjælp af de kompetente dommere Lars Linderod og Rasmus Petersen, der hjalp vores egen Jørgen Rasmussen. I løbet af dagen modtog holdleder Viggo Sørensen besked om, at Roskilde II kun kunne stille med 7 mand. Det gjorde ikke opgaven vanskeligere, selv om vi havde afbud fra Mads Pasztor og Peter Vestergaard Andersen. Viggo gav brormand Leif, der skulle spille på 8. bræt, fri, men kort inden matchen blev vi opmærksom på, at den spiller vi skrev på holdkortet, formentlig også skulle være til stede i spillelokalet! Peter Præst, der ellers passede kantinen, trådte beredvilligt til, spillede 1. d4 og indkasserede pointet!

Efter 1½ times tid blev det 2-0, da Viggo Sørensen vandt nemt. Modstanderen spillede lidt løst i åbningen og Viggo fik hurtigt udlignet og snart også fordel, da han fik en løber ned på d3. Da modstanderen herefter svækkede sin kongestilling unødigt, var det en smal sag for Viggo at køre et kongeangreb igennem. Der var ikke gået meget mere end godt et par timer, da Anders Kronborg gjorde det til 3-0. I en lukket siciliander vandt Anders med sort hurtigt en bonde og da modstanderen i træk 18 sponsorerede en officer var det reelt slut, selv om de fortsatte nogle træk mere.

Omkring dette tidspunkt stod det 3-1 til Frederiksværk over Solrød og oprykningen var tættere på end nogen sinde. Martin Stampe Noer vandt et langt parti på 53 træk mod veteranen Torben Autzen. Martin fik klar fordel efter åbningen, men fik ikke helt spillet det bedste, men beholdt dog initiativet. Presset kostede sort en kvalitet og senere en bonde og selv om der skulle mange træk til, var der aldrig rigtigt tvivl om resultatet.

Rune Jensen gjorde det til 5-0, da han sled sin modstander op efter hele tiden at have stået bedst. Slutspillet med løber mod springer kunne have været lige, hvis ikke det lige var fordi Rune havde en ekstra bonde på hver fløj. En meget sikker gevinst. Roskilde II fik deres første halve point, da Steen Andersens modstander Martin Mosgaard Knudsen hoppede af pinden i et spændende bondeslutspil. Før det burde Steen have vundet, men heldigvis var det ikke afgørende på nogen måde.

Dagen blev sluttet af med at Tommy Pedersen vandt et langt dame/springer slutspil, mens Esben Hove overraskende måtte nøjes med remis mod Jens Bo Hansen. Esben prøvede og prøvede i et tårn/dronninge slutspil, men modstanderen fandt hele tiden de rigtige forsvarstræk og til sidst opgav Esben at spille på gevinst i en helt død stilling. Der var de også de sidste af de 64 (63) spillere, der blev færdige.

Med 7-1 sejren rykker vi op i Mesterrækken – og det er som sådan jo en succes. Vi må nu ud og spørge spillerne om hvordan de har det med søndagskampe denne gang. Kan vi ikke stille hold, må vi se hvad der sker.

Tak til alle for en god sæson.

Slutstillingen:
1.Nordkalotten II38,0 p.
2.Frederiksværk34,5 p.
3.Sjælsø II32,0 p.
4.Allerød III30,5 p.
5.Espergærde27,0 p.
6.Solrød23,0 p.
7.Gribskov20,5 p.
8.Roskilde II18,5 p.


Se mere på holdskak.skak.dk/TeamTour#

9. marts 2019: Stolpe ud mod BMS

Krisen kradser for klubbens 1. hold. Søndag den 24. februar mødte vi et andet bundhold – BMS – der har haft en sæson, der har været næsten lige så ringe som vores. På papiret var vi favoritter til at vinde ca. 4,5-3,5 – selv om de havde hente IM Bjarke Kristensen hjem fra Norge (Det var vist noget med at han var på gennemrejse fra en vinterferie). En sejr ville fastholde os bekvemt foran BMS før de sidste to runder, men denne søndag var det stople ud for os.

Vi fik en fin start, da Kåre Kristensen spillede en hurtig og korrekt remis mod IM Bjarke Kristensen. Vi stod fint flere andre steder, så solen skinnede stadig over Græsted. Herefter begyndte de sorte skyer dog at trække ind over Græsted. Lars Aaes Nielsen havde haft gevinststilling mod Michael Vesterli, men spillede galt og tabte og kort efter slog Tobias Rostgaard meget overraskende GM Jonny Hector. Det så egentlig længe ud til at vores stormester med de sorte brikker havde en af lidt skæve angrebstillinger som han elsker, men angrebet udeblev og man må også indrømme at den unge BMS spiller gjorde det flot. Han holdt hovedet koldt og plukkede de bønder, der faldt ned for til sidste at slå til i et afgørende modangreb.

Det blev til lidt opmuntring, da Esben Hove gjorde det til 1,5-2,5, da han slog hjemvendte Kristian Seegert. Esben huggede en bonde på damefløjen og senere kunne han score endnu en. Hvid havde noget initiativ (angreb), men som sædvanligt forsvarede Esben sig præcist og afviste angrebet. A-bonden kostede modstanderen en kvalitet og herefter hvad sort sikkert.

Så langt så godt, men så indtrådte katastoferne. I et omskifteligt parti, havde Jacob Sylvan endelig spillet sig til en gevinststilling mod Mikkel Manoseri Jacobsen og havde dame mod løber og tårn. Det burde aldrig have tabt, men han rodede sig ind i noget snavs og pludselig var der mat eller dametab. IM Christian Jepson havde længe stået en smule bedre og kæmpede hårdt for gevinst. I gevinstforsøgene smuttede en bonde og selv om dronningeslutspillet længe burde havde endt remis, endte det med at Martin Haubro fik afviklet til et vundet bondeslutspil. Nu stod det 1,5-4,5 og matchen var tabt.

Heldigvis sluttede vi af med to trøstmål. Peter Jakobsen spillede et godt parti og stod længe bedst med en bonde i overvægt. Det trak dog lidt ud med realiseringen, men efter godt 5 timers spil gav kombinationen af farlig fribonde i e-linien og løberpar, endelig gevinsten mod Jacob Brorson. Esben Ejsing spillede som vanligt hårdt på gevinst – denne gang mod Sigfred Haubro. Esben havde hele tiden initiativet, men modstanderen forsvarede sig godt. I slutspillet havde Esben en lille fordel og han fik presset sin fribonde i centrum så langt frem at den kostede en officer. Det var nu spændende om han kunne vinde med tårn, løber og bonde mod tårn og to bønder, men det lykkedes rimeligt sikkert. Dermed sluttede matchen 3,5-4,5 til BMS – meget skuffende.

Nu venter en spændende dobbeltrunde i Hillerød den 16.-17. marts. Vi møder lørdag Evans, der ligger på 10. pladsen og søndag SK68, der ligger på 7. pladsen. Kan vi spille op til vores bedste – og undgår vi for mange afbud – bør vi kunne holde vores 8. plads og dermed sikre licens til endnu en sæson i Skakligaen – i modsat fald hedder det 1. division næste år.

Se stillingen i Skakligaen.

3. marts 2019: Sæsonens næsten-slutning for 3.holdet

Efter en katastrofal start på sæsonen med blot ½ brætpoint i de første 2 runder havde 3. holdet i C-rækken (4-mands-hold) fået rettet betydeligt op på situationen med sejre i de næste 2 runder. Vi var dog fortsat placeret sidst, men med en god afslutning i sidste runde torsdag den 28. februar mod Sjælsø 3 havde vi imidlertid chancen for at opnå et godt avancement. Kampen startede også fint, hvor vi på samtlige brætter stod rigtig godt efter åbningen. Men så begyndte det at gå galt for Verner B. Jensen på 2. bræt. Først mistede han en indespærret løber for en bonde, og da han straks derefter mistede den anden løber rent, var det slut. Sidstnævnte tab kunne dog have været begrænset til en kvalitet, men stillingen havde selv i det tilfælde været tabt. Verner kæmpede for holdets skyld videre - respekt for det - men måtte opgive efter 49 træk. Stillingen på de øvrige brætter var på dette tidspunkt fortsat opløftende, dog så det en anelse tvivlsomt ud for holdleder Viggo Sørensen, som på 1. bræt havde givet en bonde for initiativ - som dog næppe var tilstrækkelig kompensation.

På 4. bræt var Leif Sørensen i super-form gået i slutspil med en aktiv springer mod en passiv løber samt 5 bønder til hver. Her udnyttede Leif på fornem vis sin dynamiske springer med gevinst af en bonde, og da modstanderen få træk senere stod til yderligere bondetab, blev håndklædet kastet i ringen. Atter en imponerende indsats af Leif mod en 1400-spiller. Tim Bjelstrand havde på 3. bræt tidligt fanget modstanderens dronning mod tårn og løber med 'næsten gevinststilling' til følge. Modstanderen ydede dog god modstand, og da han i træk 32 fik genoprettet stillingen (gevinst af Tims dronning mod tårn og løber), syntes Tims vinderchancer forduftet. Stillingen var dog vanskelig at spille for modstanderen med en fribonde i d-linjen til Tim - og blot et enkelt upræcist træk ville koste partiet. Og netop dette skete! Efter Tims træk 37. - gxf4 var modstanderen tvunget til at slå tilbage med sin konge, men valgte heldigt for Tim at slå med sin g-bonde, hvorefter Tim nu også havde en fribonde i h-linjen. Dette blev naturligvis for meget for den stakkels hvide konge, og Tim modtog få træk senere en fremrakt hånd. Også en flot indsats af Tim med sine 1200 i rating mod modstanderens 1400.

Tilbage sad Viggo fast besluttet på at vise, at hans hidtidige høst med blot en enkelt remis og 3 nederlag var en misforståelse. Beslutsomhed er jo altid udmærket, men gør det jo ikke alene. Og da modstanderen længe spillede ganske udmærket, syntes en gevinst på 1. brættet ikke umiddelbar inden for rækkevidde. Det gjorde det jo heller ikke nemmere, at Stockfish efterfølgende påpeger, at Viggo både i træk 30 og 31 misser muligheden for en kvalitetsgevinst :-). Yderligere kan nævnes, at Viggo i sine bestræbelser på at finde et hul i modstanderens panser-forsvar efterhånden var kommet i betydelige tidsproblemer. Ved træk 37 viste Viggos ur 8 minutter tilbage (og fortsat med masser af materiale på brættet) mod 30 minutter til modparten. Viggo med sorte brikker valgte her det lumske træk e3!?, som tilsyneladende var en ren gave til modstanderen. Gaven var imidlertid forgiftet medførende, at hvids løber på d2 nødvendigvis måtte flytte sig til e1 - hvorefter hvid fortsat ville have stået i overkanten med sin merbonde. Dette indså hvid imidlertid ikke og tog pænt imod gaven med trækket 38. Lxe3? - hvorefter han chokeret registrerede sorts følgende træk 38. - Txe3 med tab af løberen. Her gjorde hvid det så yderligere skidt for sig selv med trækket 39. fxe3 som blev fulgt med 39. - Dxg3+ 40. Kf1 Dxh4 (et tårn). Stillingen var herefter tabt for hvid, som dog først opgav i træk 57.

Slutresultatet blev herefter en flot sejr på 3-1, hvilket midlertidigt placerer os på 2. pladsen i C-rækken. Dog mangler rækkens nr. 3 og 4 (Solrød 2 og Hillerød 5) deres indbyrdes opgør, som afvikles søndag den 3. marts. Afhængig af resultatet heraf slutter vi som nr. 3 eller 4, hvilket må betegnes som tilfredsstillende - især efter den miserable sæson-start.

28. februar 2019: Mod sæsonens slutning for Andetholdet

I næstsidste runde i A-rækken skulle vi prøve kræfter med Espergærde 1, som ganske vist mangler deciderede elitespillere, men til gengæld har en god bredde på holdet, jf. at holdets 8. mand er en 1500 spiller. Selvom vi var ramt af 2 afbud, var vi dog stadig favoritter, om end kun beskedent (4½-3½).

Allerede efter 1½ time kom vi foran, idet Rune fortsatte det fine spil fra sidste runde og fuld af selvtillid valgte Benkø-gambit. Rune fik hurtigt et godt pres på dronninge-fløjen, og selvom han ved træk 18 missede gevinsttrækket Sxb2, havde hvid det svært. Få træk senere bukkede modstanderen så under for Runes pres-spil med trækket 25. Le3, som tillod Rune at fange dronningen ved en elegant springergaffel. Stillingen var dog på det tidspunkt under alle omstændigheder reelt tabt for hvid.

På de øvrige brætter bed Espergærde-spillerne godt fra sig. På bræt 7 mistede Anders Kronborg allerede i træk 12 lidt unødigt en bonde med kun beskeden kompensation. Da modstanderen i fortsættelsen spillede ganske præcist, måtte Anders efterhånden acceptere kun at spille på remis. Dette lykkedes dog også, da modstanderen efter 39 træk accepterede remis-tilbuddet fra Anders i en stilling, der også syntes vanskelig at vinde for modstanderen. Næsten samtidig ebbede Tommy Pedersens parti på bræt 6 ud i en udramatisk remis uden på noget tidspunkt at have været ude af remis-stilling. Straks herefter var det så Leif Sørensens tur til at opnå remis på bræt 8. Med sine knap 1100 i rating var Leif med sorte brikker ellers sat på en hård prøve mod en 1500-mand, og da modstanderen så tillige efter 15 træk kom i front med 2 bønder, så det yderligere sort ud for Leif. Herfra spillede Leif imidlertid rigtig flot skak og fik opbygget et ubehageligt konge-angreb mod sin modstander, som efter 27 træk via træk-gentagelse valgte remis. Imponerende kommet igen af Leif!

På bræt 3 og 5 var Steen Andersen og Viggo Sørensen imidlertid kommet i gevaldigt uvejr. Begge havde en decideret off-day og så sig nødsaget til at ofre en kvalitet uden modspil. Selvom de kæmpede det bedste, de havde lært, måtte begge til sidst erkende nederlaget. Stillingen var nu 3½-2½ til Espergærde. Tilbage sad vore topfolk Esben Hove og Peter Vestergaard Andersen og forsøgte at bringe en holdsejr i hus. På trods af ihærdige forsøg, måtte Peter til sidst opgive forsøget og 'nøjes' med remis - stillingen var nu heller ikke til mere på det tidspunkt. Derimod så det betydeligt bedre ud på 1. brættet, hvor Esben havde tilspillet sig en klar gevinststilling, og da samtidig modstanderen havde store tidsproblemer, syntes gevinsten at være en kendsgerning. Dette blev da også tilfældet, da modstanderen med få sekunder på uret begik den endelige fejl i træk 32 og mistede et rent tårn. Det bør dog nævnes, at Esben et par træk forinden sikker på sejren faktisk gav modstanderen muligheden for remis med det (lidt nonchelante?) træk 31. b4 truende en springer på c5. Her trak modstanderen springeren til d7, hvilket Esben fulgte op med det stærke 32. Se4. Hvis modstanderen i træk 31 havde flyttet springeren til d3 i stedet for d7, var der ifølge Stockfish remis, puha!!! Holdkampen endte herefter 4 - 4, et passende resultat efter forløbet af partierne.

Dagen efter tabte rækkens nr. 2 Frederiksværk 1 sensationelt 3½ - 4½ til bundholdet Roskilde 2, hvorefter stillingen i toppen af A-rækken inden sidste runde den 14. marts (fælles-afslutning på Græsted skole) er den, at vi fører med 31 points mod 28 til Frederiksværk og 25½ til Allerød 3 på 3. pladsen. Og da vi møder Roskilde i sidste runde, synes topkampen afgjort - med mindre Roskilde sørger for endnu en sensation.

25. februar 2019: Nyt fra Nordkalottens klubmesterskab

Inden 4. og næstsidste runde i klub-turneringen havde Tommy Pedersen bragt sig solidt i spidsen med 3 points med Leif Sørensen på en overraskende 2. plads med 2 points. Først på en delt 3. plads med 1½ point fulgte så de øvrige favoritter Kim Alex Olsen, Anders Kronborg, Viggo Sørensen samt Jacob Hein. Tommy havde imidlertid endnu ikke mødt nogen af med-favoritterne, så en spændende afslutning på turneringen var absolut stadig indenfor rækkevidde. I 4. runde skulle Tommy så forsvare 1. pladsen mod Kim, og det blev et spændende og seværdigt parti. Tommy bragte sig i midt-spillet foran med en bonde og stod herefter til mindst remis. Det lykkedes dog i fortsættelsen Kim med opfindsomt og aggressivt spil ikke bare at genvinde bonden men endda at tilspille sig en merbonde. Nu var det pludselig Tommy, som måtte kæmpe for at holde remis - noget nyt i denne turnering! I slutspillet fandt Tommy ikke det korrekte forsvar og mistede endnu en bonde. Da samtidig de resterende officerer blev byttet af, valgte Tommy at opgive - stillingen var også helt tabt.

Den anden topkamp stod mellem Leif og Jacob. Partiet syntes længe at skulle ende remis, indtil Leif overså en bonde-gaffel og tabte en springer for en bonde. Stillingen var naturligvis tabt for Leif, som imidlertid kæmpede heroisk videre - måske Jacob ville tilbage-levere foræringen i 1. runde fra Viggo :-). Og sandelig om ikke det skete! I en ellers ufarlig situation valgte Jacob lidt risikabelt at efterlade sin baglinje tom for officerer - bortset fra kongen placeret på h1 (og med bønder på både h2 og g2). Da Leif så med trækket 37. - Dc3 truede med mat på c1, valgte Jacob særdeles generøst at svare igen med 38. Dh5 (truende Leifs tårn på e8). Leif modtog pænt gaven og bragte sig dermed på siden af Tommy.

Jørgen Rasmussen valgte i partiet mod Anders Kronborg lidt uforklarligt i træk 12 at give en centrum-bonde, og da Jørgen i fortsættelsen fik sin dronning helt fejlplaceret, var partiet reelt tabt. Jørgen kæmpede dog videre, men måtte i træk 24 opgive kampen mod overmagten. Tilbage sad Viggo og skulle mod sin nevø Tim Bjelstrand forsøge at bringe sig med i kampen om klubmester-titlen. Tim havde dog ikke til sinds at overgive sig uden kamp og valgte en aggressiv åbning, hvor han faktisk kunne have vundet Viggos c-bonde - dog med rigelig udviklings-kompensation til Viggo. Tim valgte imidlertid en anden strategi, som desværre ikke var helt optimal. Herfra gik det hurtigt ned ad bakke for Tim, og da hans konge i træk 19 blev drevet til g3 (bedre havde været Kg1, men heller ikke godt), var det slut, idet den nu blev udsat for et sandt bombardement af Viggos tunge officerer. Tim valgte i træk 25 meget sportsligt at undlade at opgive for i stedet at lade sig sætte mat - som lidt specielt skete ved et bondetræk (g6)!

Stillingen inden 5. og sidste runde den 21. marts er nu, at Tommy og Leif fører med 3 points tæt fulgt af Kim, Anders og Viggo med 2½ points. Det bliver således en særdeles spændende afslutning med følgende partier blandt mesterskabs-aspiranterne:

Anders - Tommy
Tim - Kim
Viggo - Leif

Der er som sædvanlig gratis adgang for tilskuere - som dog skal have nerverne i orden :-).

18. februar 2019: Christian Jepson delt vinder i Växjö

Christian Jepson gjorde det fremragende i Elite Hotels Open 2019, der blev spillet i Växjö i forrige weekend. Christian sluttede på en delt 1. plads sammen med stormestrene Orest Gritsak, Ukraine og Tiger Hillarp-Persson, Sverige samt FM Jung Min Seo, Sverige. Kvartetten scorede 6,5 point af 8 mulige og sluttede foran fem stormestre, heriblandt Jonny Hector og Stellan Brynell, samt 5 IM´ere. I hurtigskak-delen scorede han 3,5, mens det blev til 3 point i partierne med fuld betænkningstid. Se tabellen på member.schack.se.

18. februar 2019: Kristen Schmidt gjorde fin figur i Brønshøj Lang Weekend

Kristen Schmidt har ikke helt fået den start på 1. holdet som vi havde håbet, men han spiller stadig fremragende skak. I forrige weekend deltog han i Brønshøj Lang Weekend – en hård 7 rundet turnering over 4 dage. Han var seedet som nr. 10 i den 46 mand store øverste gruppe. Da krudtrøgen havde lagt sig, havde han scoret 4,5 point, hvilket rakte til en placering som nr. 6.-11 og 7 ratingpoint på pluskontoen. Han spillede blandt remis mod IM Martin Haubro, BMS og Henrik Holmsgaard, Brønshøj og tabte kun til FM Mikkel Manosri Jacobsen, BMS. Turneringen blev overraskende vundet af den 6. seedede Aref Vasli, Brønshøj, der scorede flotte 6,5 point – et halvt point mere end IM Mikkel Djernæs Antonsen, Køge. Se tabellen på turnering.skak.dk/TournamentActive.

5. februar 2019: Et parti fra lokalopgøret mod Gribskov

Rune er i trækket med sort og lægger en fælde:


Rune vandt flot med 24,-Se6. 25. Dxc2,Sf4+ 26. Kh1,Dh3 og Hvid kan ikke dække både på g2 og f3. Den bagkloge computer siger at Hvid kunne kæmpe - og sikkert vinde - med 25. De3 men det kræver godt nok stærke nerver...

4. februar 2019: Ny sejr i lokalopgøret mod Gribskov

Torsdag aften var der i Græsted lokalt prestige opgør i Gribskov Kommune mellem Gribskov Skakklub og Skakklubben Nordkalottens 2. hold. Gribskov er nedrykkere fra Mesterrækken, men har mistet en del spillere de sidste par år, så på papiret var det Nordkalotten II, der var favoritter. Det talte også med, at Gribskov blandt andre havde afbud fra 1. brættet Rasmus Pape samt Jørn Vestergaard. Nordkalotten havde afbud fra Mads Pasztor og Anders Kronborg, men har en lidt stærkere reservebænk. Som neutral opmand havde Nordkalotten indforskrevet den tidligere Gribskov-spiller Rasmus Petersen, der velvilligt trådte til, da den normale dommer – Jørgen Rasmussen – var forhindret på grund af Guldbryllup (og da det var hans eget, havde vi givet ham fri!).

Nordkalotten kom foran 1-0 allerede efter halvanden time, da Steen Andersen relativt nemt slog vores ”gamle” formand Niels Jørgen Christiansen, som slog en forgiftet bonde på g2 og fik sin løber fanget. Det blev 2-0 i et lidt omskifteligt parti, hvor Verner B. Jensen slog Erik Jeppesen. Verner kom stærkt fra åbningen, spillede så for hurtigt og satte fordelen – og mere til – over styr, men kæmpede sig så tilbage og vandt sikkert. God fight, men behøver du at give holdkammeraterne sådanne nogle chok, Verner?

Så faldt der tre remis´er på stribe. Peter Vestergaard fik aldrig rigtigt noget mod Jan Søes og det samme var tilfældet for Martin Stampe Noer mod John K. Sørensen. De to sidstnævnte kender hinanden rigtigt godt efter mange intense opgør, men selv om Martin overraskede med en ny åbning, så John ikke særligt rystet ud! Viggo Sørensen var i slutstillingen heldig med at Hans Henrik Fischer tilbød remis med en bonde mere – men tidligere i partiet så det mere lovende ud for vor mand. 24.Td6 var dog en alvorlig fejl. Nu stod det 3,5-1,5 og vores tre sidste spillere lukkede Gribskov helt ned.

Rune Jensen fik skabt en svaghed i Jesper Stuhrs kongestilling som han konsekvent spillede på. Da han fik lov til at spille 21.-Txc2 og kom ned på 2. række så stillingen håbløs ud for hvid. I en gunstig stilling fik Rune endda lov at spille det smukke tårnoffer 24.-Se6!! Når hvid slog på c2 – hvad han gjorde – var der udækkelig mat nogle få træk efter med en fin dronninge/springer manøvre. Godt set.

Tommy Pedersen fik i sit parti mod Just Damgaard også lov til at trænge ned på 2. række med sit tårn samtidig med han scorede en bonde. I alt var han oppe på fire plus-bønder efter træk 32 og havde samtidig et farligt angreb mod en svag hvid kongestilling. Modstanderen gav en kvalitet for at trække pinen lidt ud, men Tommy fortsatte blot angrebet og blev notereret for pointet, da hvid opgav et håbløst slutspil nede med tårn og 4-5 bønder.

Esben Hove slog den sidste pind i Gribskovs ligkiste, da han vandt dagens længste parti mod unge Markus Brødsgaard. Der var meget længe tale om et helt lige parti og spillerne kom da også ud i et slutspil med springer og tårn til sort (Esben) mod løber og tårn til hvid (Markus). De havde så 5 bønder hver. De ca. 600 i ratingforskel gjorde sig til sidst gældende. Lettere presset kom Markus løber i problemer og gik tabt og så var der ikke mere at spille om. Men godt kæmpet af det unge talent, der sikkert går en lys fremtid i møde, hvis interessen for skak kan fastholdes.

Dermed sluttede matchen med 6,5-1,5 til Nordkalotten II – faktisk meget tæt på den forventede scorer. Nu venter Espergærde og Roskilde i de to sidste runder – vi må se hvad det kan blive til…

4. februar 2019: Esben Hove overraskende Brøndby Mester

Med to stormester og to andre FM´ere på rollelisten, var Esben Hove i bedste fald blandt outsiderne i årets Åbne Brøndbymesterskab. Heldigvis går alt ikke som Dr. ELO prædiker og da dagen var omme var Esben Hove en flot vinder af Mesterskabet.

Der var 12 spillere i den øverste gruppe. De skulle spille 7 runder med den ”gammeldags” betænkningstid – 30 minutter pr. spiller til hele partiet. Der var derfor ikke noget med tidstillæg og andre nymodens fænomener. Esben Hove lagde ud med tre gevinster, herunder i 2. runde over FM Sandi Stojanovski, Frederiksværk som han også gjorde det af med i 2. holdets match før jul. Vores anden deltager – GM Jonny Hector – havde lidt vanskeligere ved at få pointene hjem og måtte lægge to remis´er – blandt mod Sandi Stojanovski – og stod på 2,0 point efter 3 runder. Samme score stod ratingfavoritten Sune Berg Hansen, Hillerød på, da han sensationelt havde tabt til Casper Yukun Liu, BMS i 2. runde.

I 4. runde slog Jonny Hector Esben Hove i klubopgøret, mens Sune Berg Hansen slog FM Niels Nørskov Laursen, Brønshøj. Afgørende blev det, at Esben Hove med det yderste af neglene slog Sune Berg Hansen i 5. runde. Sune var kommet bedst fra start, men fik ikke slået Esben ihjel og de kom til sidst ud i et lidt bedre slutspil for stormesteren. Her går det som regel sådan, at den bedste spiller så vinder, men Esben holdt sammen på slutspillet – han er sej til den slags – og i rablende tidnød overskred Sune, mens Esben kun havde et sekund tilbage! Sune kom dog hurtigt igen og slog Jonny Hector i næstsidste runde og så var banen kridte op til Esben Hove, der først slog Niels Nørskov Laursen og i sidste runde Jens Juul Hornsgaard, Odysseus.

Dermed snuppede Esben Hove 1. præmien på 4.000 kr samt titlen Brøndby Mester med 6,0 point, Jonny Hector havde bedre korrektion end Sune Berg Hansen og blev nr. 2. De scorede begge 5,0 point.

Se mere på turnering.skak.dk/TournamentActive.

31. januar 2019: 3die holdets turnering

3. holdet har haft en særdeles beskeden sæson-start med blot ½ brætpoint efter de 2 første runder. Men derefter er det gået betydeligt bedre. I 3. runde bankede vi Hillerød 5 med 3½ - ½ og i tirsdagens 4. runde blev det til endnu en sejr, denne gang i lokalkampen mod gribskov 2, som blev besejret med 2½ - 1½. Holdleder Viggo Sørensen har slet ikke fået det til at fungere, og har sølle ½ point efter de første 4 runder. I tirsdagens match måtte Viggo bøje sig for en godt spillende Bjarne Nielsen, men heldigvis lod holdkammeraterne sig ikke ryste heraf. På 4. brættet lykkedes det Leif Sørensen i topform (jf. hans nylige gevinst over Anders Kronborg i klub-turneringen) efter blot godt 15 træk at sætte Finn Eldor mat, sådan. Verner B. Jensen mødte op med en mindre øjen-skade og valgte på 2. brættet i en stilling med klar fordel forståeligt nok hurtigt at afvikle til en sikker remis. På 3. brættet valgte Tim Bjelstrand sin favorit Kongegambit, men modstanderen Enoch Fogelberg (klubmedlem i Nordkalotten en del år tilbage) forsvarede sig godt og stod i midt-spillet til klar gevinst efter et alt for optimistisk officérs-offer fra Tim. Her gik det imidlertid helt galt for Enoch, som med flere mystiske træk atter lod Tim komme ind i kampen - som han endda endte med at vinde efter en flot afslutning. Inden 5. og sidste runde den 28. februar ligger holdet fortsat på en sidsteplads, men med et godt resultat i den sidste match er muligheden for avancement til måske en 3. plads absolut til stede.

29. januar 2019: Nordkalottens klubturnering

Viggo Sørensen fortæller: Så er årets klub-turnering godt i gang - og efter de første par runder allerede med to store overraskelser. I 1. runde overså Viggo Sørensen i en sikker gevinststilling mod Jacob Hein en listig mattrussel - og så var første overraskelse en kendsgerning. De øvrige resultater i første runde var mere 'efter bogen' med sejre til Leif Sørensen over Jørgen Rasmussen og Tommy Pedersen over Tim Bjelstrand - dog bør det nævnes, at Tim havde Tommy i betydelige problemer efter at have vundet en officér mod to bønder og faktisk stod til gevinst, men med en åben konge-stilling og i betydelig tidsnød fandt Tim ikke de rette træk. Endelig endte partiet mellem Kim Alex Olsen og den regerende klub-mester Anders Kronborg remis uden rigtigt at have været ude af balance på noget tidspunkt.

Viggo har lige trukket -,Dc2 mod Jacob Hein - det skulle han ikke have gjort:I 2. runde vandt Tim hurtigt en officer mod Jørgen, hvorefter partiet reelt var afgjort. Jacob ydede overraskende god modstand mod Tommy, men måtte i slut-fasen erkende nederlaget. Og så til sensationen: Anders valgte i partiet mod Leif spansk, hvilket ikke syntes at overraske Leif, som virkede særdeles vel forberedt. Men efter at Anders hurtigt fraveg hovedvarianterne med trækket 9. a4 var Leif tydeligvis ude af forberedelserne. Og med det for tidlige bonde-fremstød 12. - d5 kom Leif i betydelige problemer. I fortsættelsen valgte Anders korrekt at ofre en kvalitet (ikke nemt at gennemskue, men godt set af Anders!) for stærkt initiativ og efterfølgende skabelse af en decideret 'fribonde-hær' i centrum. Partiet syntes afgjort - helt i overensstemmelse med rating-forskellen på godt 500 kombattanterne imellem. Men langsomt udviklede partiet sig i Leifs favør, dels grundet upræcist og passivt spil af Anders, men især som følge af særdeles aktivt og udfordrende spil af Leif, som i resten af partiet nærmest spillede over evne. Og da så den hvide konge blev fanget i kryds-ild i centrum af brættet (!!!) var det forbi for Anders, som konfronteret med en uafviselig mattrussel opgav efter 45 træk - sensationen var fuldbyrdet. Partiet kan gennemspilles i slutningen af dette indlæg - tillige med overraskelsen fra 1. runde. Det sidste parti i 2. runde mellem Viggo og Kim blev en rigtig sejtrækker over 4 timer. I gensidig tidsnød begik begge spillere en række fejl i slutfasen med Viggo som den mindst fejlende, og partiet syntes afgjort med hele 3 mer-bønder til Viggo - som imidlertid så overså en gaffel på konge/tårn, som Kim ikke var sen til at udnytte. Partiet endte herefter remis.

Partiet mellem Anders Kronborg (hvid) og Leif Sørensen:

18. januar 2019: 2. holdet tager ny sejr

Vi er egentlig ikke ude på at rykke op, men fører rækken… Frederiksværk, der på papiret har det stærkeste hold i A-rækken, har dog en kamp i baghånden, så vi kan håbe de vinder stort og går forbi os – det er det der med søndagskampe i Mesterrækken…

Onsdag tog vi turen til Solrød – nok den fjerneste destination i hovedkredsen, når man ser bort fra Bornholm. Af en eller anden grund får vi næsten altid udekamp mod dem. Vi var i næsten stærkeste opstilling – vi manglede kun Mads Pasztor, men havde så holdleder Viggo Sørensen med i stedet og det er en stærk ”reserve”.

Steen Andersen var første mand på den elektroniske resultattavle – desværre ikke med gevinst, men med remis mod Jørgen Rene Larsen. Steen mente bare at modstanderen ville bytte brikkerne af til et remisslutspil, men computeren er mere tilfreds med den sorte stilling og mener Steen har en pæn fordel. Viggo havde en lille fordel, da modstanderen var så venlig at spille 18.Db3, der kunne besvares med 18.-Le1+ og så røg modstanderens dame – Sejr! Martin Stampe Noer mødte endnu en gang Verner Christensen som han tabte til sidste sæson. Vores mand prøvede at spille lidt mere aggressivt end sædvanligt med et tidligt h4, men det blev aldrig rigtigt farligt. Da sort var ved at bytte klodserne af til et slutspil tilbød han remis. Martin blev blød og tog imod, selv om det var fornemmelsen, at løberslutspillet var lidt bedre for hvid – computeren bedømmer det nu ret lige.

Rune Jensen var ude i voldsomt uvejr efter at han allerede i åbningen havde sløset en bonde væk. Sort havde et voldsomt angreb og klar fordel, da han spillede en grov fejl, og så sad Rune tilbage med et helt tårn i overskud. Det næste point stod vores usvigelig sikre 1. bræt Esben Hove for, da han slog Ulrik Larsen, der var Solrøds topmand. Modstanderen gav første Esben en bonde og så tabte han regulært endnu en. To bønder nede gik han så i en springergaffel og Esben kunne noteres for pointet. Selv om partiet var på 41 træk, var det ikke Esbens hårdeste parti den uge – og nu stod det 4-1 til os.

Tommy Pedersen er altid en god holdspiller. Han fik en fin fordel med de hvide brikker i Siciliansk og udbyggede sin fordel. Han fik et stærkt angreb, men havde lidt svært ved at trænge igennem. Modstanderen spillede dog ikke præcist i den kritiske fase og så kunne Tommy med en Springerskak score et tårn. Anders Kronborg havde med sort beholdt bonden i dronningegambit og havde klar fordel i kraft af nogle stærke bønder på dronningefløjen. Han kunne dog ikke rigtigt få partiet afgjort og så vandt modstanderen bonden tilbage. Med lidt tid på Anders ur tilbød modstanderen remis og Anders tog fornuftigt nok remis – der var ikke grund til at satse.

Matchen sluttede 5,5-2,5, da Peter Vestergaard Andersen tabte dagens sidste parti – mod Stig Frandsen. Peter stod lidt i underkanten og på et tidspunkt havde modstanderen et stærkt angreb. Peter overlevede, men kom ind i et tabt slutspil og selv om han kæmpede godt var der ikke noget at gøre.

Nu venter Gribskov i et ægte lokalopgør i næste runde – inden vi slutter af med Espergærde og Roskilde II.

Se stillingen her: holdskak.skak.dk/TeamTour.

18. januar 2019: Av Av

Referatet fra dobbeltrunden i Skakligaen i Ballerup i weekenden bliver rimeligt kort for der var ikke meget at glæde sig over! I optimistiske stunder havde vi drømt om sammenlagt 8 point i de to matcher, men sådan gik det slet ikke – og det var der sådan set ikke noget at sige til. Dobbeltrunden faldt sammen med runde i den svenske liga og derfor manglede vi både GM Stellan Brynell og IM Christian Jepson – de er svære at undvære.

Lørdag tabte vi lokalopgøret til Hillerød med 4,5-3,5. Vi var ellers foran med 1,5-0,5 da Peter Jakobsen fortsatte sit gode spille fra Nordsjællands EMT og udspillede Thomas Svenninggaard eftertrykkeligt. Peter vandt hurtigt en officer og udnyttede hurtigt den store fordel. Jacob Sylvan spillede en fornuftig remis mod IM Nikolaj Borge, men herfra faldt vores folk på stribe. Kåre Kristensen, Lars Aaes Nielsen og Kristen Schmidt måtte ned og så stod det 3,5-1,5 til Hillerød. Samtidig stod Jonny Hector presset mod Sune Berg Hansen, mens Esben Hove var en bonde nede mod Tim Jaksland. Esben Ejsing havde stået fremragende mod Carsten Erlandsen, men var nu en kvalitet bagud i et slutspil. Trumfkortet var dog en farlig fribonde som han fik understøttet af sin konge. Sandelig om ikke han senere vandt – dagens lyspunkt. Jonny Hector holdt sit parti remis mod GM-rivalen og selv om det skulle mange træk til i løberslutspillet holdt Esben det også remis selv om han var bonde nede – godt kæmpet.

Søndag blev vi udspillet og tabte 7-1 til Skanderborg, der har et stærkt hold, men alligevel… Retfærdigvis må det siges, at det var svært at se hvor vi skulle have fået ret mange flere point som matchen skred frem. For at gøre det kort Esben Hove holdt remis i en lidt dårligere stilling mod Filip Boe og samme resultat opnåede Esben Ejsing mod Nicolai Brondt Pedersen – ellers blev der uddelt æg.

Nu glæder vi os til at møde BMS på hjemmebane den 24. februar for der er en plet der skal vaskes af! Vi ligger nr. 8 i rækken og holder os pt. lige netop fri af nedrykningspladserne. Da vi i den afsluttende dobbeltrunde skal møde de andre bundhold kan vi selv afgøre det – og det gør vi! Køge vinder selvfølgelig Skakligaen, mens Skanderborg og Århus/Skolerne formentlig tager de næste pladser.

Se stillingen på holdskak.skak.dk/TeamTour.

13. januar 2019: Kanon resultat af Peter Jakobsen i Nordsjælland Weekend EMT 2019

Peter Jakobsen leverede et kanonresultat, da der i forrige weekend blev spillet Nordsjælland Weekend EMT 2019. Han var ellers lavest ratet blandt de 16 spillere i den øverste gruppe – og tæt ved ikke at komme med blandt de bedste. Grundstenen blev langt allerede i første runde, hvor Peter vandt et flot angrebsparti mod Mikkel Manosri Jacobsen fra BMS. Efter remis mod GM Carsten Høi, Brønshøj fra en god stilling blev det også remis mod Mikkel Strange, Næstved. Højdepunktet kom i 4. runde, da Peter efter skotsk åbning og officersoffer slog GM Jonny Hector i et flot parti! I sidste runde ventede IM Mikkel Antonsen, der med 3,5 point var et halvt point foran Peter og forfølgerne. Køge-spilleren ville ikke rigtigt noget med de hvide brikker og så endte partiet remis. Dermed blev Peter Jakobsen nr. 2 med 3,5 point – samme pointantal som Jesper Nørgaard, Kalundborg. Præstationen indbragte Peter Jakobsen ikke mindre end 74 ratingpoint, så han nu fortjent er oppe på 2250. Mikkel Antonsen vandt turneringen med 4,0 point.

Desværre gik det ikke så godt for vores tre øvrige deltagere i Mestergruppen. Jonny Hector, der havde slået Esben Hove i et langt parti i 1. runde sluttede på 3,0 point og blev nr. 4-5 og lagde en håndfuld ratingpoint. Esben Hove fik en skidt start på turneringen og var endda oversidder i 3. runde, men spillede sig op og sluttede på 2,5 point, der rakte til en placering som nr. 9. Han måtte af med 11 ratingpoint. Kåre Kristensen var tæt på at slå Jens Østergaard i 1. runde, men måtte nøjes med remis og herefter var der ikke noget, der ville lykkedes. Efter at have været oversidder i en runde, sluttede han på 1,5 point, blev nr. 15 og tabte 34 ratingpoint. Det bliver bedre næste gang.

Viggo Sørensen spillede med i Gruppe 9 og kom godt fra start med sejr over Birger Jarluf fra Frederiksværk. Efter remis mod Henrik Damm, Allerød, sluttede han desværre af med ”lang rokade” og de 1,5 point rakte kun til en placering som nr. 5-6. Det kostede 31 ratingpoint.

Allerød Skakklub var værter for en fin turnering med 114 deltagere – næsten for mange til spillelokalerne. Fortsætter dem positive udvikling må, der større rammer til næste år.

Se resultater på turnering.skak.dk/TournamentActive

2. januar 2019: Fem Nordkalot-spillere deltager i Nordsjælland Weekend EMT 2019

Jonny Hector, Kåre Kristensen, Esben Hove, Peter Jakobsen og Viggo Sørensen er alle på deltagerlisten til Nordsjælland Weekend EMT 2019, der spilles i den kommende weekend på biblioteket i Allerød. Kort før tilmeldingsfristens udløb, ser det ud til at det bliver den største og stærkeste turnering på de kanter længe. De fire 1. holdsspillere ser ud til at alle at komme i den øverste gruppe, der rummer i alt 16 spillere, mens Viggo Sørensen kommer i en af basisgrupperne. Rygterne siger at en del af partierne sendes live. Se mere på turnering.skak.dk/TournamentActive.

2. januar 2019: Jonny Hector vandt igen Øbro Nytår

For 7. år i træk vandt Jonny Hector ØBRO Nytår. Denne gang måtte han dog desværre dele hæderen med IM Sergey Grishchenko, Rusland, der også scorede 6,0 point af 7 mulige. Jonny lagde ud med at vinde sine fem første partier, men spillede så remis mod Sergey Grishchenko. I sidste runde skulle han ”blot” slå IM Martin Haubro for at snuppe 1. præmien alene og det så også længe sådan ud. Op mod den sidste tidnød gik det imidlertid galt og han kunne endda have tabt partiet. Han holdt det lige netop remis omkring midnat og dermed var den delte 1. plads en realitet. Der deltog 64 spillere i turneringen.

Se mere på turnering.skak.dk/TournamentActive.

2. januar 2019: Jonny og Kåre på udebane

Jonny Hector og Kåre Kristensen har været aktive på udebane lige før jul. Jonny Hector deltog i 10th CSC London Chess Classic FIDE Open, hvor han scorede 6,0 point af 9 mulige. Desværre var modstanden ikke så stærk, så det kostede 9 ELO rating point. Jonny Hector blev delt nr. 21 (seedet nr. 12). Turneringen blev vundet af den franske stormester Jules Moussard, der sammen med GM Nicholas Pert, England begge scorede 7,5 point. Se mere på chess-results.com.

Kåre Kristensen stillede endnu en gang op i Malmö Open, hvor der traditionen tro blev spillet efter den ”svenske model” med 5 hurtigskakpartier fulgt af 3 partier med normalt betænkningstid. Turneringen var ikke helt så stærkt besat som vanligt, men Kåre gjorde det godt og sluttede på en 9. plads blandt de 160 deltagere. Han scorede 4,5 point i de 5 hurtigskak parter, hvilket gav 8 hurtigskak ELO point. Han sluttede af med 1,5 point af 3 mulige i ”rigtig skak”, hvilket kostede et par ratingpoint. Turneringen blev vundet af IM Pondus Sjødahl, Sverige. Se mere på member.schack.se.

22. december 2018: Juleafslutning med overraskende vinder

Torsdag var der den trationsrige juleafslutning i Nordkalotten med gløgg, æbleskiver og juleskak. Desværre kom der en lille håndfuld sidste øjebliksafbud, men vi var alligevel 12 til ”spisningen”. Der var et nyt ansigt i form af Peter Forsberg, der med farmand Jørgen som chauffør gerne ville prøve sine evner i klubber efter at han kun havde spillet lidt privat og på computeren. Steen Andersen introducerede Peter for skakuret som han ikke før havde spillet med og så var det tid til juleskakken.

Da der var stemning for en lidt længere betænkningstid end 5 minutter pr. mand og der kun var 7, der gerne ville spille med, blev vi enige om at fordele spillerne i to 4 mandsgrupper og så lade et´erne spillere finale, to´erne om 3. pladsen og tre´erne om 5. pladsen. Hver spiller fik 10 minutter til hele partiet.

Peter Forsberg havde fået instruktion nok og lagde ud med at slå Steen Andersen i et flot parti. Det kunne jo være ”begynderheld”, men i de næste runder slog han først Jørgen Rasmussen og så Verner B. Nielsen og vandt sikkert gruppe A. I den anden gruppe satte Martin Stampe Noer damen direkte i slag mod Tommy Pedersen og tabte selvfølgelig. Da Tommy Pedersen også slog John Schølin, var han en sikker vinder af bruppe B, mens Martin tog 2. pladsen foran John Schølin.

Dermed blev finalen et opgør mellem Peter Forsberg og Tommy Pedersen og sandelig om Peter ikke vandt igen! Dermed blev han en overraskende, men fortjent vinder af juleturneringen. Ham skal vi nok komme til at høre mere til. Martin slog Steen i kampen om 3. pladsen, mens Verner slog John i kampen om 5. pladsen.

Derefter var der tid til at ønske alle en glædelig jul og et godt nytår.

22. december 2018: Flot 4-4 resultat mod Frederiksværk

I 2. holdets sidste match før jul var vi slemt ramt af jule-afbud. Mads Pasztor, Peter Vestergaard Andersen og Steen Andersen havde valgt andre juleløjer end skakbrikkerne og mod topholdet Frederiksværk, der før denne sæson har fået markant tilgang, rakte vores holdopstilling kun til 2 point efter professor ELOs forventninger om vores forventede scorer.

De sympatiske modstandere fra Frederiksværk består af mange ”kendte” spillere, hvoraf Leif Kristensen og Jes Knudsen faktisk har spillet i Nordkalotten tidligere. Holdet talte også stærke Sandi Stojanovski, der er kommet fra Hillerød og Flemming Stald, der for 40-50 år siden var en af Nordsjællands stærkeste spillere.

Inden jeg havde fået set mig om var vi bagud 3-0. Tommy Pedersen blev reelt udspillet af Arne Nielsen og Rune Jensen skal vist have repareret sin hollandske åbning, der blev revet helt over af Flemming Stald. Det var måske lidt tidligt Rune opgav, men stillingen var tabt. Endelig tabte reserven Verner B. Nielsen til Gert Sørensen uden på noget tidspunkt at have været i nærheden af pointet. Til gengæld gik det stærkt og rygterne sagde, at han havde mere tid tilbage på uret, da de stoppede efter 62 træk end da han startede!

Tim Bjeldstrand var med på 2. holdet for første gang og holdt en flot remis mod en på papiret langt stærkere modstander. Sort havde formentlig en lillebitte fordel i slutstillingen, men ikke nok til gevinst. Dermed var vi på tavlen, men med 3,5-0,5 var der langt op til et anstændigt resultat.

Nu begyndte det dog at gå vores vej. Viggo Sørensen håndterede Jes Knudsens skandinaviske åbning perfekt og overhørte – måske med vilje – Jes Knudsens remistilbud i en lige stilling efter 24 træk. Viggo udnyttede den svage sorte kongestilling til at trænge ind med sin dronning og da Jes Knudsen ikke spillede helt præcist kostede det ham en løber. Samtidig blev damerne byttet af og slutspillet var nemt vundet.

Det blev 2,5-3,5 da Anders Kronborg slog Steen Kopperberg med de hvide brikker – en rigtig fin skalp. Tårnslutspillet burde være klart remis, men mens Anders hele tiden vandt de rigtige træk, spillede Steen upræcist og så var der point til os. I Esben Hoves parti var det længe et spørgsmål om han kunne styre en farlig hvid fribonde i f-linien. Ville det lykkedes kunne den kvalitet som han havde i overskud nok sikre sejren. I træk 50 spillede hvid den afgørende fejl, tabte f-bonden lige efter og snart partiet. Nu stod det 3,5-3,5 og Martin Stampe Noer sad tilbage med et tabt slutspil mod Leif Kristensen.

Martin havde ellers spillet en god åbningen og vandt bonde og havde fuld kontrol i midtspillet. Desværre spillede han planløst et par træk og det udnyttede Leif til at få et farligt angreb stablet på benene. Martin så ingen anden udvej end at ofre en kvalitet og overlevede, men først da damerne lidt unødigt blev byttet af, øjnene han remis´en. Der skulle dog et langt slutspil med kvalitet under til før Leif opgav gevinstforsøgene efter 74 træk. Stillingen var formentlig vundet, men i praksis var det ikke så let.

Dermed sluttede matchen 4-4 – to point over den forventede scorer. Dermed kan vi faktisk holde juleferie på 1. pladsen med 15 point – to point foran Sjælsø II som vi jo slog i 2. runde. Man skal dog bemærke, at Frederiksværk og Gribskov har en udsat match.

22. december 2018: Respektabelt nederlag til Team Xtracon Køge

Findes der respektable nederlag – og kan de være på 6-2? Det er et svært spørgsmål, men vi rejste i hvert fald til Køge for at møde ligaens suverænt stærkeste hold med håbet om et godt resultat. Vi huskede hinanden på, at vi faktisk slog Philidor, da de var på deres højeste, så hvorfor ikke? Desværre havde vi afbud fra Jonny Hector, der spillede en stor turnering i London, men til gengæld havde vi begge vores andre svenskere med. Køge stillede op nogenlunde som forventet med 5 stormestre og tre internationale mestre på holdet. Den forventede scorer var omkring 6-2 til hjemmeholdet, der lidt skuffende spiller på en almindelig skole i år og ikke på Hotel Niels Juel som sidste år. Der var dog flot livedækning med trådløse brætter som virkede perfekt.

Vores spillere kæmpede godt imod, mens jeg fik nogle hug af Køges sponsor Henrik Mølvig i lynskak. Da holdkortet skulle underskrives stod der 6-2 til Køge – altså helt i overensstemmelse med den forventede scorer og faktisk det dårligste resultat for sydsjællænderne i denne sæson! Dagens mand i skysovs var Lars Aaes Nielsen, der slog IM Mikkel Antonsen i et langt springerslutspil. Lars havde spillet åbningen klogt og var hurtigt kommer over i et slutspil, hvor IM´eren ikke burde kunne vinde. Mikkel Antonsen strammede dog for meget og det udnyttede Lars til en flot gevinst. Esben Hove havde sit hyr med GM Hans Tikkanen, men fik i midtspillet mulighed for at spille et sjovt dronningeoffer. Det var åbenbart så chancerigt for Esben, hvis sort tog damen, at Hans valgte at lade være. Sidenhen ebbede partiet ud i en flot remis til solide Esben i et dobbelt tårnslutspil.

Stellan Brynell var en overgang ved at blive løbet over ende af Boris Chatalbashev, men klarede sig og fandt senere en fin remisplan. Det så også længe ud til at Peter Jakobsen ville holde sit dame/tårnslutspil remis mod IM Martin Percivaldi, men til sidst spise hajen den lille fisk. Christian Jepson, Kåre Kristensen, Jacob Sylvan og Kristen Schmidt kæmpede alle godt, men var oppe mod skrappe modstandere.

Vi ligger nu nr. 7 – to placeringer under målet om en 5. plads – men har mødt stærke hold som Køge, Brønshøj, Århus/Skolerne og Jetsmark. Den 12.-13. januar venter Hillerød og Skanderborg i to vanskelige runder i Ballerup, men kommer vi pænt igennem denne dobbeltrunde, ser det lovende ud.

24. november 2018: Sikker sejr over Sjælsø II

Vi plejer normalt at have et godt tag på Sjælsø II, men sidste år tabte vi på udebane med 4,5-3,5, selv om prof. ELO havde os som favoritter i matchen. Der var derfor lagt op til revanche, da vi torsdag tog imod Sjælsø II på vores hjemmebane på Græsted Skole. Holdleder Viggo Sørensen havde igen haft et let job, idet hans 8 spillere alle havde meldt sig klar. Det betød, at vi denne gang havde en non-playing captain – en luksus på et andethold.

Der var spillet mindre end en time før vi var foran 1-0. Rune Jensen vandt et tårn mod Erik Both i åbningen og efter i alt 13 træk var pointet i hus. Der var ikke spillet mere et godt 2½ time før det blev 2-0. Selv om Esben Hove måske ikke kom alt for godt ud af åbningen mod Michael Nielsen, fik han hurtigt overtaget. Der var ikke slået en eneste brik før træk 20, men herefter gik det stærkt – og afbytningerne var i Esbens favør. Den hvide kongestilling blev flået op og modstanderen opgav i træk 30. Steen Andersens modstander havde ukorrekt men chancerigt ofret en officer mod sorts kongestilling, men Steen forsvarede sig korrekt og angrebet løb ud i sandet. Herefter fik Steen gang i et modangreb mod den udsatte hvide konge, der var helt forladt af sine venner og det kunne Jesper Halberg ikke stille noget op overfor. Nu kunne kampleder Jørgen Rasmussen skrive 3-0 på tavlen.

Anders Kronborg var den Nordkalot-spiller der var kommet suverænt dårligst ud af åbningen og kæmpede hårdt med sin manglende udvikling. Tilskuerne var bange for at han ville blive revet midt over, men han holdt sammen på stillingen. Efterhånden som han fik gennemført den ene lettende afbytning efter den anden, kom han til at stå bedre og bedre og den bonde som Tobias Halldorsson havde investeret for sit initiativ blev nu værdifuld. Den blev til en farlig fribonde i e-linien, der på sigt kostede en let officer og så var slutspillet vundet.

Ved stillingen 4-0 fik Sjælsø et trøstmål, da Tommy Pedersen, der havde været presset længe, tabte til Ole Bjerregaard Hansen. Vi kom dog hurtigt på 5-1, da en forkølet Mads Pasztor vandt sikkert over Bent Guldborg. Han vandt først en bonde og siden en mere, inden en farlig fribonde i b-linien afgjorde et tårn/dronningeslutspil. Peter Vestergaard Andersen havde længe en lille fordel mod Jan Thomsen – en stillingstype som Peter altid plejer at vinde. Desværre fandt han ikke det afgørende 25.-d4!, der vandt nemt. Senere valgte han at få to lette officer for tårn og bonde, men her var stillingen remis. Peter ville dog vinde og strammede for meget og så gik det helt galt.

Martin Stampe Noer spillede et pænt parti mod Alex Kjær Halldorsson med de hvide brikker. Han fik lagt et tungt pres mod en svag bonde på d6 og i modstanderens forsøg på at forsvare den, fik Martin mulighed for at spille 23.Sxh6+. Offeret vandt to bønder samtidig med, at der fortsat var pres mod den sorte stilling. Det gav endnu en bonde og da officerne blev byttet af, kom de ud i et springerslutspil med tre merbønder! Selv om vejen til gevinst ikke var snorlige, kom pointet i hus og matchen blev vundet med 6-2.

I næste runde venter Frederiksværk, der er et af de stærkeste hold i rækken, så der er lagt op til en spændende match.

19. november 2018: Brønshøj slået

De senere år har vi haft svært ved at ordne Brønshøj, der jo også er et af Danmarks bedste mandskaber. Sidste år tabte vi 6-2, så da vi den 18. september drog til staden, var vi fast beslutede på at kæmpe for revanche. Som ventet var hverken GM Jacob Aagaard eller IK Kim Pilgaard og det var også en glædelig overraskelse, at IM Thorbjørn Bromann blev sparet og IM Jacob Carstensen ikke indsat som reserve. Vi stillede i noget nær stærkeste opstilling med tre svenskere på holdet.

Matchen blev indledt med to udramatiske remis´er. Jacob Sylvan var ikke helt frisk og tog remis i en minimalt bedre stilling mod Nicolai Palm. Ikke længe efter fulgte Peter Jakobsen efter med remis mod Nikolai Skousen. Dermed blev der lidt bedre plads i det trange lokale på Frederikssundsvej, hvor der denne dag også blev spillet en match i 1. division mellem Øbro og Brønshøj II.

Den tredje remis stod der Kristen Schmidt på. Jeg synes han havde en behagelig stilling mod Christian Furrer, men remis var et acceptabelt resultat. Efter min ringe vurdering havde vi været i vanskeligheder på bræt 2 og 6, men også her kom der to remis´er i land. Christian var kommet miserabelt fra åbningen mod IM Jakob Aabling-Thomsen, men spillede sig langsomt op og havde noget der mindede om et angreb. Han gav et tårn, men måtte få træk efter konstatere, at der kun var nok til evigskak. Det så længe ud til at Roland Greger var ved at udspille Esben Hove i en Caro Kann med officersoffer og det hele. Esben er dog en utrolig god forsvarsspiller og fandt hele tiden ressourcer i stillingen. Spillerne gik over i et dronningeslutspil, hvor Esben fik plukket et par bønder, så han kun var én bagud – og efter nogle skakker tog man remis. Faktisk viste efteranalyserne, at det var sort, der havde de bedste chancer i kraft af en fjern fribonde, men remis var helt ok alt taget i betragtning.

Det stod nu 2,5-2,5 med tre partier tilbage. Både GM Jonny Hector og GM Stellan Brynell spillede på gevinst, mens Kåre Kristensen kæmpede for at holde sit parti mod GM Carsten Høi. Jonny Hector mødte sin svenske GM-kollega Tiger Hillarp-Persson som han angiveligt har spillet over 60 tællende partier mod! Når de to mødes er der altid garanti for smæk for skillingerne. Denne gang vandt Hector en kvalitet, men Tigeren havde en meget stærk hvidfeltet løber, så var kvaliteten nok? Det var det! Vores svenske es spillede et meget fint slutspil, hvor han først fik neutraliseret det sorte modspil og derefter satte gevinsten ind på kontoen. En herlig sejr.

Nu skulle vi ”blot” have et point i de sidste to partier. GM Stellan Brynell havde et lidt bedre tårnslutspil mod Niels Nørskov Laursen. Brønshøj-spilleren havde to farlige fribønder på fløjene, mens Brynell havde to stærke fribønder i centrum – godt understøttet af kongen. Der var noget at arbejde med, men Brynell er god i den slags stillinger og vandt sikkert.

Kåre Kristensen havde givet kvalitet for bonde mod GM Carsten Høi, der forsøgte at hive pointet hjem. De fleste brikker blev byttet af og det var nu tårn mod løber samt tre bønder til Kåre og to til Carsten. Kåre fik opstillet noget der lignede en fæstning og efter godt 5 timers spil opgav Carsten Høi gevinstforsøgene og spillerne tog remis. Bagefter viste Jakob Aabling-Thomsen en plan med Th7, der måske kunne have givet sejren til Carsten Høi?

Nu sluttede matchen i stedet med de smukke cifre 5-3 til os og vi fik tanket yderligere selvtillid før den vanskelige match mod Køge i næste runde.

12. november 2018: Sikker sejr over Allerød III

Alle mand var til rådighed, da holdleder Viggo Sørensen gjorde mandtal og det betød, at han selv kunne blive hjemme fra Allerød, mens Martin Stampe Noer vikarierede som holdleder. Matchen fik en lidt sjov optakt, da Mads Pasztor - så snart jeg kom ind i spillelokalet - spurgte om han måtte tage hurtigt remis i dag, da han havde glemt, at han skulle til terminsprøve næste dag! Jeg svarede, at det havde jeg ikke noget imod, men de jo skulle tage nogle træk. Jeg tænkte så, at når først de var kommet i gang ville partiet fortsætte. Det gjorde det ikke! Efter kun fire træk sluttede man fred efter at modstanderen vist havde set lidt på Mads ratingtal.

Vi kom bagud, da Anders Kronborg lavede en grov fejl i en ellers fin stilling og tabte officer mod David Christophersen. Vi stod dog godt de fleste andre steder, så jeg var ikke bekymret på holdets vegne. Det blev 2-1 til hjemmeholdet, da Peter Vestergaard Andersen tog remis i en helt lige stilling mod altid farlige Birger Hagstrøm. Sidstnævnte havde spillet en meget aparte åbning som det dog ikke lykkedes Peter at straffe og derfor var pointdeling sikkert et meget retfærdigt resultat i det parti.

Tommy Pedersen spillede nok aftenens mærkeligste parti og når man ser på det bagefter, er det svært at forstå at hans modstander havde over 1600 i rating og at Tommy ikke vandt! Allerede i træk 5 spillede Tommy Lxf7, der både vandt bonde og ødelagde den sorte rokade. Den sorte stilling så helt smadret ud, men Tommy fandt ikke noget afgørende og byttede i stedet af til et klart vundet slutspil. Tårnslutspillet med to merbønder var ikke helt enkelt, men burde være kørt hjem. Det lykkedes ikke og til sidst måtte han affinde sig med remis.

Nu kom pointene så. Rune Jensens modstander havde på et tidspunkt givet en let officer for to bønder, men Rune samlede bare bønderne op bagefter og kom ind i et nemt ”tårnslutspil” med springer og bonde i overvægt. Steen Andersen lavede en gedigen positionel nedspilning af sin modstander og vandt i træk 25 en vigtig centrumbonde på d5. Sidenhen samlede han a7 bonde op og da modstanderen forsøgte at få modspil røg han i en springergaffel, der kostede kvalitet. En sikker gevinst til Steen og nu stod det 3,5-2,5 til os.

På topbrættet havde vores es Esben Hove fået kvalificeret modstand, idet Allerød havde indsat klubbens stærkeste spiller Peter Larsen som reserve. En hård opgave – ikke mindst når den kommer uventet og helt uden forberedelse! Esben taklede dog udfordringen fint og kom ned bagom den sorte kongestilling med dame og løber. Jeg tror modstanderen kunne have holdt sammen på stillingen på et tidspunkt, men nu blev den sorte konge sendt frem i lyset til offentlig henrettelse.

Matchen sluttede 5-3 til os, da Martin Stampe Noer efter at have stået meget presset undervejs i gensidig tidnød spillede remis mod Anders Rossen-Jørgensen i dagens sidste parti. Alt i alt en udmærket præstation af holdet, der lå ret tæt på vores forventede scorer ifølge Dr Elo. I næste runde venter en spændende hjemmekamp mod Frederiksværk, der er blevet rykket op fra B-rækken på grund af afbud fra Bornholm II. Frederiksværk har fået tilgang af flere stærke spillere, så det bliver ikke en nem opgave.

12. november 2018: Hård modstand til 3. holdet

3. holdet havde i C-rækkens 1. runde den utaknemmelige opgave at møde turneringens klare favoritter i form af Egedal-Jyllinges 1. hold. For blot 2 sæsoner siden spillede klubben i Mester-rækken, men i år har det grundet afgang af flere nøgle-spillere kun været muligt at tilmelde et 4-mands hold i C-rækken. På papiret stod vi til at tabe med ½-3½, så det var vanskelige odds for holdet.

Viggo Sørensen på 1. brættet kom for en sjælden gangs skyld helt galt ud af åbningsspillet med dobbeltbønder på f6 og f7 og et konstant pres på sin kongestilling, bl.a. via modstanderens uangribelige dronning på h-linjen. Partiet var reelt afgjort, da modstanderen i træk 18 supplerende fik manøvreret et tårn til f3, hvorefter Viggo måtte opgive nogle få træk senere.

På 3. bræt viste brormand Leif Sørensen, hvorledes åbnings-spillet skal udføres og fik en glimrende stilling (knap en bonde iflg. Stockfish). Pludselig gik det imidlertid helt galt for Leif, idet han først satte en springer direkte i slag for få træk senere helt unødigt at miste en kvalitet. Leif kæmpede dog videre et stykke tid, men partiet stod ikke til at reddes. Måske dagens tandlægebesøg med rodbehandling havde været en for stor byrde for Leif :-).

Tilbage sad Verner B. Jensen på 2. bræt og Jørgen Rasmussen på 4. bræt og var tæt på at holde remis efter en solid indsats hele vejen. I slutfasen gik det imidlertid galt for begge, og et nederlag på 0-4 var en realitet.

29. oktober 2018: Op på hesten igen

Efter et ærgerligt nederlag i 1. runde, ventede der søndag endnu en vanskelig modstander – Århus/Skolerne som vi de senere år har spillet meget lige opgør mod. I år er de dog forstærket af den danske helt fra Skak OL GM Jakob Vang Glud og rutinerede Erik Søbjerg, der var placeret i hver sin ende af holdet. Det blev hellere ikke nemmere af, at Århus/Skolerne havde toppet holdet i forhold til lørdagsrunden ved at sætte IM Tobias Christensen ind i stedet for John Rendboe.

For at slutte bagfra. Det hele blev afgjort i dagens sidste parti, hvor IM Uffe Winther-Schou mødte Esben Hove. Uffe havde gennem de første fem timer haft et konstant tryk på Esbens stilling og flere gange så den ud til at kollapse. Esben er dog rigtig stærk i disse stillinger, hvor der hele tiden skal findes præcise forsvartræk og lod sig ikke overrumble. Stillingen i matchen var 3,5-3,5, så fordelingen af netop dette point var helt afgørende. Vi håbede på remis, men pludselig fik Esben manøvreret sig over i et slutspil, hvor han havde god løber mod en lam springer. I bestræbelserne for at sikre remis´en så Esben Hove desværre ikke gevinstplanen og der blev taget remis med i en død stilling. Dermed sluttede matchen uafgjort 4-4, hvilket vi godt ville have solgt den for undervejs.

Efter en forholdsvis udramatisk remis til Kristen Schmidt mod IM Tobias Christensen, havde Jonny Hector nemlig tabt med de sorte brikker på topbordet. Det så ellers ud til at han stod udmærket med en fremskudt e-bonde, men kort efter at bonden forsvandt røg der også yderligere materiale. Kåre Kristensen stod vel udmærket med de sorte brikker, da han tog remis mod IM Rasmus Skytte. Det blev 2-2 da Lars Aaes Nielsen slog Thomas Ochsner med de sorte klodser. Pludselig fik Lars udnytte sit initiativ til et dødeligt angreb mod den hvide konge og den slags chancer skal man ikke give ham…

Jacob Sylvan havde i to omgange spillet et fikst bondeoffer mod IM Jan Sørensen og det gav ham initiativet. Det så meget lovende ud, men Jan Sørensen er god til at forsvare den slags stillinger og det hele ebbede ud i remis. Derimod var det rigtigt ærgerligt at Esben Ejsing tabte sit parti til Erik Søbjerg. Ejsing havde haft et fantastisk angreb, der dog ikke rigtigt slog igennem og da han skulle rebe sejlene, røg han ud i et tårnsslutspil med tre bønder for lidt. Derimod var det mere opmuntrende, at se hvordan IM Christian Jepson fandt en fin kongevandring i en stilling med kvalitet for to bønder. Kongen marcherede fra h2 til e5 og modstanderen opgav inden et evt. Kf6 med udækkeligt mat! Flot spillet af Christian.

Med en forventet scorer på 3,5 var 4-4 et fint resultat og stiller Århus/Skolerne op i den opstilling hver gang kommer de med sikkerhed i top 3. Vi fik rejst os efter den dårlige indsats mod Jetsmark og er nu klar til matcherne mod de to tophold Brønshøj og Køge.

Evans Vejle var værter for en fin dobbeltrunde, med gode spilleforhold, hyggeligt selskab, livedækning og en kantine med alt hvad man kan ønske sig til en skakturnering. Blot var disco-lyset i spillelokalet – specielt lørdag – en smule irriterende, men det havde arrangørerne svært ved at gøre noget ved. Vi kommer gerne tilbage til næste år!

29. oktober 2018: Bank af Jetsmark

Jetsmark er ikke vores drømmemodstander. Vi har det altid svært mod den – og det føles tit som om de afgørende point altid snuppes af nordjyderne. Der var noget med at vi et år kunne have sendt dem ned i 1. division og et andet år hjalp vi dem vist til et Danmarksmesterskabet…

I år gik det heller ikke for godt, da vi mødte dem i 1. runde af Skakligaen i Vejle. Vi kom bagud 2-0, da vi tabte på bræt 7 og 8. Lars Aaes Nielsen havde et meget kompliceret parti mod Christian Grubert, så tippede den gale vej og endnu værre var det for Esben Ejsing, der havde overlevet et farligt angreb og havde reserven Henning L. Rasmussen helt nede i sækken, men glemte at snørre til. En grov fejl kostede partiet og det så ikke for opmuntrende ud de andre steder.

Jacob Sylvan spillede en lang teorivariant og så ud til at være ovenpå mod Rasmus Thøgersen, men spillede forkert og kom ind i et voldsomt uvejr. Han fandt dog – i modsætning til modstanderen – de rigtige træk i den kritiske fase og reddede sig over i et tårnslutspil som han forholdsvis nemt holdt remis. Det blev 3-1, da Kåre Kristensen - efter måske at have haft en mikroskopisk fordel - spillede remis mod Bjarke Jensen. Vores debutant Kristen Schmidt havde en merbonde og så længe ud til at ville vinde over Alexander Rosenkilde, men 26.Txh6 vendte tingene på hovedet. Senere røg der endnu en bonde og han stod presset i et dronningeslutspil. Remis´en forsvandt definitivt, da damerne blev byttet af og dermed stod det 4-1 i stedet for 3-2!

Jonny Hector havde ofret en bonde i åbningen mod Jesper Thybo og havde initiativet det meste af partiet. Hvid havde en fjern fribonde, men den var lige netop ikke nok til gevinst og spillerne tog remis efter 57 træk. I de to sidste partier spillede Jetsmark på gevinst! Christian Jepson havde stået en smule presset, men ikke kritisk mod GM Allan Stig Rasmussen, der prøvede og prøvede som han nu har for vane. Christian havde en overgang to dobbeltbønder, men forsvarede stillingen godt og til sidst tog de remis i et dødt løberslutspil. Esben Hove var kommet fint fra åbningen – Benkö gambit – mod Jakob Rathlev, men bummede så en bonde og det så kritisk ud. Jetsmark havde en meget farlig fribonde i C-linien, men pludselig kunne Esben bytte de lette officerer og tage merbonden. Herefter tog spillerne remis og matchen sluttede 5,5-2,5 til Jetsmark – ganske skuffende, når den forventede score er ca. 4-4.

Nå - maden og rødvinen på Restaurant Toscana var glimrende, vi er fortsat over nedrykningsstregen, og i morgen er der atter en dag – mod Århus/Skolerne.

4. oktober 2018: Klar til Europa Cup i Grækenland

På torsdag den 11. oktober drager Nordkalotten til Europa Cup i Halkidiki i Grækenland. Det er tredje år at Nordkalotten har fået lov at være med i det fine selskab. De to første gange i Novi Sad i Serbien og Antalya i Tyrkiet, havde vi kvalificeret os i kraft en henholdsvis en 3. og en 2. plads i Skakligaen. Denne gang var vi kun blevet nr. 5, men da Skanderborg ikke stillede op og Danmark fik et ”wildcard” snuppede vi alligevel pladsen!

Vi får denne gang følge af Brønshøj, Jetsmark og Hillerød, så der kommer mange danskere i aktion. Vi er seedet som nr. 42 af de 62 deltagne hold i den åbne række. Det betyder, at vi pt. Ligger til at skulle møde tyske Werder Bremen i 1. runde – en lille nem opgave mod et hold med 2468 i ratinggennemsnit (vi har 2240) og to stormestre samt fire internationale mestre. Jetsmark er seedet som nr. 37 som bedste danske hold, men vi går efter at slutte foran alle vores landsmænd.

Alkaloid, der vandt i Novi Sad er favoritter til at vinde, da stærke Globus, der vandt sidste år har trukket deres hold. De kan dog få hård konkurrence af f.eks. Odlar Yurdu, der var ved at vinde sidste år eller måske AVE Novy Bor. Det bliver også spændende at følge norske Valerenga Sjakklubb, der har VM Magnus Carlsen på topbrættet.

Det er meningen at jeg løbende skriver om turneringen på 8. HK´s hjemmeside på www.8-hk.dk så følg med der.

Vi stiller således op:

Nordkalotten:
1.IM Christian Jepson
2.FM Kåre Hove Kristensen
3.FM Jacob Sylvan
4.FM Esben Kjems Hove
5.Esben Selbye Ejsing
6.Peter Vestergaard Andersen
R.Martin Stampe Noer


Holdopstillinger mv. kan se på eurochess2018.com.

4. oktober 2018: Tæt løb i 6 kantmatch

Søndag var Nordkalotten værter for 5. runde i 6 kantmatchen, hvor Åstorp, Engelholm og Helsingborg fra Sverige dyster med Hillerød, Helsingør og Nordkalotten fra Danmark. Vi var rykket op i kantinen på Græsted Skole og havde sat alle sejl til for at have live-dækning af de 16 første brætter. Vi havde allieret os med en af de største eksperter på området – Kasper Jerwiarz – men et eller andet gik galt og han kunne trods utallige forsøg ikke få hul igennem. Det betød, at han lagde partierne manuelt ind efterhånden som de var færdige, så tilskuerene trods alt kunne se hvad der skete. Flot arbejde, men selvfølgelig ikke helt som vi havde håbet.

Årets 6 kantmatch blev meget mere jævnbyrdig end forventet. Da der manglede tre partier, var vi med i kampen om 1. plads. Vi havde på det tidspunkt samlet 5 point og fulgte spændt Rasmus Petersens slutspil mod Lasse Henningsen fra Helsingør. Selv om Helsingørs Mesterspiller vel havde de bedste gevinstchancer i kraft af nogle farlige fribønder på kongefløjen, var Rasmus ikke uden chancer med en stærk fribonde i b-rækken. Kunne Rasmus vinde ville 2-3 hold ende på 6 point, men vi ville formentlig have bedst korrektion da vi havde gjort næsten rent bord på vores topbrætter.

Desværre lykkedes det ikke Rasmus at vinde og til sidst måtte han endda ned i slutspillet og vi sluttede på 5,0 point, mens Helsingør nåede op på 6,0 point. Hillerød og Helsingborg sluttede også på 6,0 point og så skulle der ”korrektionsberegning” til. Her havde Hillerød spillet 1-1 mod Helsingør (partierne Niels Peter Nielsen – Jan Rimer og Henrik Holm – Michael Mæchel begge remis), men Hillerød havde slået Helsingborg med 2-0. Dermed blev Hillerød nr. 1 og snuppede de 10 flasker rødvin, der var udsat i 1. præmie. Da Helsingborg vandt 2-0 over Helsingør blev de nr. 2 foran Helsingør.

Nordkalotten fik en dårlig start på 6 kantmatchen og havde hurtigt tabte de to sidste brætter ved Leif Sørensen og John Sjølin. Førstnævnte stod vist udmærket, da der var noget med rørt brik og en tabt stilling til følge. Anders Kronborg spillede en korrekt remis mod Tore Bentgson fra Helsingborg.

Så begyndte pointene at tikke ind. Martin Stampe Noer fik hurtigt initiativet med de hvide brikker mod Åke Sandklef, Åstorp og trykkede svenskeren ned på dronningefløjen og vandt efter kun 26 træk. Kåre Kristensen havde ofret en kvalitet for nogle bønder og spillede et godt slutspil mod Thomas Svenninggaard fra Hillerød og vandt sikkert. Selv om hverken Jacob Sylvan eller Esben Hove var helt tilfredse med deres spil, vandt de også begge deres partier. Dermed vandt de fire spillere, der er i den trup, der skal spille Europa Cup i Grækenland alle. Viggo Sørensen spillede et spændende parti, hvor en fejl dog lukkede modstanderen ind i partiet og så slap han ikke grebet.

Resultatet af 5. runde af 6 kantmatchen:
1.Hillerød6,0 point
2.Helsingborg6,0 point
3.Helsingør6,0 point
4.Åstorp5,5 point
5.Nordkalotten5,0 point
6.Engelholm1,5 point


Stillingen efter 5. af de 6. runder i 6 kantmatchen:
1.Helsingborg33,5 point
2.Helsingør31,5 point
3.Åstorp28,5 point
4.Hillerød26,5 point
5.Nordkalotten18,5 point
6.Engelholm11,5 point


Se mere på skak.dk og partierne på liveskak.dk/2018/

21. september 2018: Nordkalotten Sensommer i gang

Nordkalotten Sensommerturnering 2018 blev indledt torsdag aften. Der deltager i alt 14 spillere denne gang. Storfavorit i gruppe 1 er Jesper Vej, Øbro, mens Per Svendsen, Frederiksværk er favorit i gruppe 2.
Se turneringsskema her turnering.skak.dk/TournamentActive.

21. september 2018: Jonny Hector svensk veteran-mester i hurtigskak

Jonny Hector fulgte 1. pladsen ved DM i hurtigskak op med en 1. plads weekenden efter ved SM for veteraner (+50 år). Spillet var ikke hele tiden lige optimalt, men pointene kom i hus og Jonny blev en sikker vinder. Der deltog 30 spillere i SM-gruppen, heraf et par IM´ere. Jonny Hector vandt 7 partier og spillede 4 remis og sluttede således på 9,0 point – et point foran IM Roland Ekstrøm.

Se resultater på member.schack.se.

21. september 2018: Lars Aaes Nielsen med i Holbæk Løvfald 2018

Lars Aaes Nielsen var tilbage i de aktives rækker, da han sidste weekend deltog i Holbæk Løvfald 2018 – en stor koordineret turnering med 75 deltagere i 11 forskellige grupper. Lars var med i den øverste gruppe, men var efter en start med to remis´er et stykke fra 1. pladsen, selv om han slog Rick Hoffmann, En Passant i tredje runde. Han sluttede på i alt 2,5 point, hvilket rakte til en 3-4 plads. IM Thorbjørn Bromann, Brønshøj vandt med 4,5 point.

Se mere: turnering.skak.dk/TournamentActive.

21. september 2018: Stor Nordkalotten triumf ved DM i hurtigskak i Avedøre

Nordkalotten skrev skakhistorie, da klubben vandt begge grupper ved DM i hurtigskak, der blev spillet søndag den 9. september i aulaen i Enghøjhuset i Avedøre ved Hvidovre. I Mestergruppen var Jonny Hector seedet som nr. 2 efter GM Sune Berg Hansen, Hillerød. Stormesterkollegaen blev dog slået i kun 17 træk i 5. runde og vejen mod 1. pladsen var nu åben. Jonny Hector kunne nøjes med remis mod Esben Hove i sidste runde, men det kom ikke på tale selv om opgøret var mellem to klubkammerater. Jonny Hector vandt et langt parti og dermed gik han igennem turneringen med maksimum 7 point! Dermed var 1. præmien i hus, men DM-titlen gik til Sune Berg Hansen, der var 1½ point efter. Årsagen hertil var, at man ikke kan vinde DM, når man ikke er tilmeldt FIDE gennem Danmark.

Esben Hove spillede en fin turnering efter et dumt nederlag i 1. runde og sluttede på 4,5 point som nr. 5-9. Kåre Kristensen blev nr. 10-12 med 4,0 point, mens Lars Aaes Nielsen blev nr. 13-20 med 3,5 point.

I Basisgruppen, der havde deltagelse af 22 spillere, var Peter Vestergaard Andersen seedet som nr. 3. Efter en fin start med gevinster i de to første partier, tabte han i tredje runde til Arne Walther Larsen, Hvidovre. Peter var dog godt spillende og vandt de tre næste partier, så han med remis i sidste runde mod unge Hanibal Valeur, Nørrebro, sikrede sig 1. pladsen med 5,5 point – et halvt point foran fire forfølgere, En flot titel til Peter, der altid har været god i hurtigskak.

Tillykke til begge Danmarksmestre!

Se mere om turneringen på turnering.skak.dk/TournamentActive.

21. september 2018: Jacob Sylvan tester OL-holdet

Jacob Sylvan var med på det udvalgte hold, der i forrige weekend var sparingspartner for OL-holdet. Jacob gjorde en god figur ved at spille 1-1 mod IM Bjørn Møller Ochsner. Han vandt overraskende det første parti, men måtte ned i det andet. Udfordrene vandt 3-2 lørdag, men tabte 3,5-1,5 søndag og måtte således se sig besejret knebent sammenlagt. Se enkeltresultater på turnering.skak.dk/TournamentActive .

3. september 2018: Jacob Sylvan KM i lynskak

I torsdags slog Nordkalotten dørene op for en ny sæson. Som traditionen byder skete det med smørrebrød og KM i lynskak. Højdepunktet var for de fleste nok lynskakken, hvor man spillede efter de særlige ”Nordkalot-regler”: 5 minutter til hele partiet pr. spiller og ”kongen må slås”. Den sidste regel kom efter sigende i anvendelse et par steder, hvor modstanderen spille lidt for uforsigtigt og pludseligt var en konge nede. Det afsluttede så partiet.

Ikke mindre end 14 spillere deltog i KM i lyn i år – fra den øverste til den nederste på klubbens styrkeliste. De 14 spillere blev samlet i en gruppe, der skulle spille alle-mod-alle – i alt 13 runder. Storfavorit var selvfølgelig klubbens svenske stormester Jonny Hector, men det skulle gå anderledes. Allerede i 1. runde var der et spændende opgør mellem to af de spillere, der måske kunne true stormesteren. Den regerende lynskak mester Esben Hove slog Kåre Kristensen, men allerede i 3. runde tabte han til Jacob Sylvan, hvilket åbnede turneringen. Lidt rystet måtte Esben Hove overraskende nøjes med remis mod Peter Vestergaard Andersen i 5. runde, men vandt så de resterende 8 partier!

Kåre Kristensen kom sig hurtigt over den dårlige start og vandt de næste 10 partier – herunder i 6. runde over Jonny Hector. Jonny Hector måtte også strække våben i 8. runde, hvor han tabte til Esben Hove og der var nu lagt op til en spændende afslutning. Med to runder igen havde Jacob Sylvan 11 point, men manglede at møde både Kåre Kristensen og Jonny Hector. Kåre Kristensen havde 10 point, mens Esben Hove havde 9,5 point og Jonny Hector 9,0 point.

Esben Hove slog unge Mads Pasztor, men Jonny Hector slog Poul Noer i næstsidste runde, men topopgøret mellem Jacob Sylvan og Kåre Kristensen sluttede remis. Dermed var Jonny Hector ude af topstriden før sidste runde. Han gjorde dog sin indflydelse gældende, da han slog ellers suveræne Jacob Sylvan. Da Kåre Kristensen slog Viggo Sørensen og Esben Hove slog Jens Ruberg, sluttede Jacob Sylvan, Kåre Kristensen og Esben Hove alle på 11,5 point – et halvt point foran Jonny Hector på 4. pladsen. Peter Vestergaard Andersen blev nr. 5 med 8,5 point.

I al hast blev der arrangeret en omkamp mellem de tre spillere på 1. pladsen. Jacob Sylvan og Kåre Kristensen startede med at spille indbyrdes remis. Herefter slog Esben Hove rivalen Kåre Kristensen og Mesterskabet skulle nu afgøres i aftenens sidste parti. I et langt og spændende parti vandt Jacob Sylvan over Esben Hove og kunne herefter udråbes som ny Klubmester i Lynskak 2018. Esben Hove blev nr. 2, mens Kåre Kristensen blev nr. 3.

Der var udsat to ekstra præmier til nr. 8 og nr. 13. Ironisk nok var der to spillere på begge placeringer, så klubben måtte hoste op med to præmier yderligere. Anders Kronborg og Tommy Pedersen blev nr. 8.-9, men alderspræsidenterne Poul Noer og Jens Ruberg blev nr. 13-14. Klubbens to nestorer, der godt og vel har passeret henholdsvis 90 og 80 år, havde flere gange rigtigt fine stillinger, men tidsforbruget blev afgørende til sidst.

1.Jacob Sylvan11,5 p.
2.Esben Hove11,5 p.
3.Kåre Kristensen11,5 p.
4.Jonny Hector11,0 p.
5.Peter Vestergaard8,5 p.
6.Mads Pasztor8,0 p.
7.Martin Stampe Noer7,5 p.
8.Anders Kronborg5,5 p.
8.Tommy Pedersen5,5 p.
10.Viggo Sørensen4,5 p.
11.John Schølin3,0 p.
12.Jørgen Rasmussen2,0 p.
13.Poul Noer0,5 p.


3. september 2018: Slut med lokalskak i Frederiksborg Amts Avis

I foråret 1986 havde jeg et møde med daværende chefredaktør på Frederiksborg Amts Avis Sejr Clausen og vi aftalte at der fremover skulle være en ugentlig lokal skakspalte i avisen. Den første artikel kom i avisen den 20. maj 1986, men her 32 år og ca. 1600 artikler senere er det slut. Frederiksborg Amts Avis har desværre valgt at ”bruge krudtet anderledes” og det er gået ud over skakartiklen, der i slutningen af august 2018 har været bragt for sidste gang.

Det har været en spændende udfordring på denne måde, at være med til at sætte skakken på det nordsjællandske landkort og jeg er dybt taknemmelig for de mange positive reaktioner, jeg har modtaget fra skakinteresserede gennem årene. Tak til de mange der har bidraget med forslag til artikler og tak for de mange interessante klubblade jeg har modtaget.

Skak er et fantastisk spil, der fortjener stor udbredelse. Desværre må man fremover ty til andre medier, hvis man vil følge med i skakken i Nordsjælland. Det beklager jeg.

26. august 2018: Sæsonens aktiviteter - og de umiddelbart kommende:

Aktivitetsplanen for den kommende sæson finder du her.

Læg specielt mærke til at man kan tilmelde sig Hurtigturneringen og Nordkalottens Sensommerturnering.

Husk også sæsonstarten torsdag den 30. samt 6-kantmatchen og Genbrugsteltet (se nedenfor).

8. august 2018: Sæsonstart med videre:

Sæsonstart den 30. august i Esbønderup:
Skakklubben Nordkalotten indbyder til sæsonstart torsdag den 30. august 2018 kl. 19.00. Som det efterhånden er en tradition, så spiller vi denne ene aften i St. Laurids lokaler ved Esbønderup Kirke i Bagerstrædet lige ved kirken som sidste år. Vi lægger ud med 3 stykker luksus smørrebrød samt 1 øl/vand for ca. 100 kr. Der vil efterfølgende være gratis kaffe. Bagefter spilles det traditionsrige KM i lynskak. Tilmelding til Jørgen Rasmussen - eller Martin Stampe Noer - senest tirsdag den 28. august 2018.
Sekskantmatch:
Søndag den 30. september 2018 kl. 12.00 er vi værter for den årlige Sekskantmatch, hvor tre nordsjællandske og tre skånske skakklubber dyster med 10 mandshold. Vi spiller i kantinen på Græsted Skole. Jeg håber en god blanding af klubbens spillere (også B-medlemmer) vil deltage i år, så vi kan stille et slagkraftigt hold - der plejer at være modstandere i alle styrkeniveauer. Tilmelding til Martin Stampe Noer på martin.noer@yahoo.dk snarest muligt og senest den 2. september 2018.
Genbrugstelt den 1.-2. september i Skærød:
Nordkalotten har igen fået lov til at bestyre et af kommunens Genbrugstelte - denne gang den 1.-2. september i Skærød ved Helsinge. Vi har åbent fra kl. 10-17 og sælger de effekter, der nu er. Det plejer at give et godt tilskud til klubbens drift, så vi kan holde kontingentet nede. Bestyrelsen dækker 'hovedvagterne', men det ville være dejligt om nogle flere klubmedlemmer kunne afse nogle timer til at hjælpe en af dagene.

7. august 2018: Nyheder fra sommerferien:

Kig lige ned over det følgende - der er nyheder fra Xtracon Chess Open i Helsingør, nyt om Europa Cup - skak og så er den første udgave af Nordkalotnyt - vores gamle, trykte klubblad - blevet digitaliseret og lagt på nettet. Kig på det :-)

31. juli 2018: Christian Jepson med fremme til sidst i Xtracon Chess Open

Danmarks største Open er stadig Xtracon Chess Open, der netop er blevet afsluttet i Helsingør. Vi havde vores to svenske spillere GM Jonny Hector og IM Christian Jepson med, men desværre var de et stykke fra præmierne.

Christian Jepson var seedet som nr. 46 af de små 400 startende spillere og brillierede ved i næstsidste runde at slå GM Boris Chatalbashev, Køge (2543) i et spændende parti, hvor modstanderen i desperation måtte give dame for tårn. Det holdt selvfølgelig ikke og Christian afviklede senere sikkert til et vundet bondeslutspil. ”Gevinsten” var endnu en stormester i sidste runde – nemlig GM Marin Bosiocic fra Kroatien (2589). Da han tabte dette parti sluttede han som nr. 32 (nr. 18-41). Havde han bare vundet var han blevet nr. 3-8 og havde fået del i de gode præmier. Nu måtte han nøjes med 5 ratingpoint.

Jonny Hector var seedet som nr. 25, men fik ikke helt spillet til at køre. I 7. runde spillede han en fin remis mod GM Sebastien Maze, Frankrig (2628), men tabte så lidt uheldigt et langt slutspil til feltets næsthøjst ratede GM Dmitry Andreikin, Rusland (2702). Måske på grund af træthed(?) tabte han til en lavere ratet i næstsidste runde og selv om han vandt til sidste måtte han nøjes med 6,5 point og et ratingtab på 7 point. Han blev nr. 45 sammenlagt.

Xtracon Chess Open blev vundet af GM Jon Ludvig Hammer, Norge, der som GM Dmitry Andreikin, Rusland sluttede på 8,5 point. Nordmanden havde dog bedst korrektion. Opmærksomme læsere vil kunne huske, at det var Hammer vi mødte både over skakbrættet og på fodboldbanen ved Europa Cup´en i Tyrkiet i efteråret! Der spillede han også stærkt!

Se mere om Xtracon Chess Open her xtraconchessopen.dk.

31. juli 2018: Jacob Sylvan har spillet i Paracin i Serbien

Jacob Sylvan jager fortsat sin sidste IM-norm. Senest har han deltaet i 'International Tournament Paracin 2018' i Serbien, hvor det dog heller ikke blev til den eftertragtede norm. Han scorede 5,5 point af 9 mulige og måtte lægge to ELO-point i Serbien. Turneringen blev overraskende vundet af IM Justin Tan fra Australien foran en række stormestre. Vinderen scorede 7,5 point. Jacob Sylvan, der var seedet som nr. 43 blev nr. 34.

Se mere på chess-results.com.

31. juli 2018: Nordkalottens spiller Europa Cup for tredje gang i træk

Nordkalotten har deltaget i Europa Cup´en de sidste to år i henholdsvis Novi Sad, Serbien og Antalya, Tyrkiet i kraft af medaljeplaceringer i Skakligaen. I sæsonen 2017/18 blev vi kun nr. 5, men har alligevel fået lov til at deltage i dette års Europa Cup, der spilles 11.-19. oktober i Halkidiki i Grækenland. Dansk Skak Union har fået et ”wildcard” og da Skanderborg ikke stille op, har vi fået den ledige plads. De øvrige danske hold er Brønshøj, Jetsmark og Hillerød.

Sammensætningen af holdet er ved at falde på plads, men det ligger fast at IM Christian Jepson bliver spillende træner denne gang.

Se mere på skak.dk

31. juli 2018: Nordkalottens klubblade gøres digitale

Nordkalotten havde et udmærket klubblad i årene 1982-2011. Desværre er det gået ind, men der nåede at komme mange læseværdige blade, der afspejler en stor del af klubbens historie. Takke være Lars Zwisler, Virum bliver bladene nu scannet ind. De vil løbende blive lagt på vores hjemmeside indtil samlingen er komplet. Se det første klubblad her som smagsprøve.

31. juli 2018: 10 nye ure til Nordkalotten

Skakklubben Nordkalotten har fået 10 sprit nye DGT 3000 skakure af Gribskov Kommune. Gennem Dansk Skak Union havde klubben mulighed for at købe digitalt materiel til under halv pris. Jeg søgte derfor kommunen om nye ure, da de gamle ure er ved at være udtjent og f.eks. heller ikke er programmeret til den betænkningstid vi bruger i Skakligaen. Urene er netop ankommet via DSUs formand Poul Jacobsen og kan tages i brug ved sæsonstart.

26. juni 2018: Jacob Sylvan i Tjekkiet

Jacob Sylvan arbejdet stadig på at score den sidste og afgørende IM-norm. Senest har han deltaget i Teplice Open 2018 International Chess Tournament. Det blev en turnering, hvor det gik som det ofte går. Gevinster over de svagere spillere og nederlag til de stærkere spillere. I 5. runde spillede han dog remis mod GM Maxim Turov, Rusland, der har 2600 i rating. I alt blev det til 5,5 point og en lille ratinggevinst på 6 point. Han blev nr. 38 – seedet som nr. 43 – i det 175 mand store felt. Turneringen blev vundet af GM Romanov, Rusland, der scorede 7,0 point. Se mere på chess-results.com.

26. juni 2018: Gribskovmesterskabet

Den nyudnævnte GM Viggo Sørensen kan bekræfte, at Rasmus Petersen blev en sikker vinder af tuneringen efter flot spil i samtlige partier. I 4. runde mødtes vi indbyrdes i det, der senere viste sig at være en slags finale. Desværre blev jeg tidligt i partiet ramt af et uforklarligt koncentrationssvigt med tab af 2 lette officerer for et tårn. Da Rasmus samtidigt fik etableret en fribonde, var partiet reelt tabt for mig. Jeg opgav dog ikke uden kamp, men Rasmus var sikkerheden selv, så en fuldt fortjent gevinst til ham.

De 3 forhåndsfavoritter (ovennævnte samt Jørn Vestergaard) delte som ventet de 3 øverste podiepladser, medens der var hård kamp om de efterfølgende placeringer, idet de øvrige 8 deltagere i vidt omfang slog hinanden. Den store jævnbyrdighed ses af det forhold, at kun 1½ points skilte nr. 4 og nr. 11. Udover Tim Bjelstrands overraskende og flotte gevinst over Jørn Vestergaard er der også grund til at fremhæve Vinni Nørremarks parti mod Jørn. Der var her tale om et decideret kampparti, hvor begge duellanter kæmpede bravt for sejren. Længe kunne partiet vippe til hver side, men i slutfasen enedes man meget passende om remis. Stor ros til begge spillere for et flot parti, hvor den store ratingforskel på næsten 400 points så absolut ikke var synlig.

Som nævnt var der kun 11 deltagere i årets GM-turnering, hvilket må betegnes som skuffende. Forhåbentlig er interessen større næste år således, at der – som det har været tilfældet de foregående år – kan etableres i det mindste 2 grupper med hver 8 deltagere.

Viggo – en midlertidig GM*;)

8. maj 2018: Succes med Genbrugsteltet

En håndfuld gæve klubkammerater passede i sidste weekend Genbrugsteltet i Højelt lidt uden for Græsted. Vi bemandede teltet lørdag og søndag mellem kl. 10 og 17 og solgte de ting der var kommet ind, men for gode til at smide væk. Udfra princippet ”Mange bække små…” rullede kronerne ind og da overskuddet blev gjort op søndag aften, var der endnu en gang kommet et pænt ekstra beløb i klubkassen. I weekenden 1.-2. september forsøger vi os i Genbrugsteltet i Skærød, så sæt gerne allerede nu kryds i kalenderen og vær med til at hjælpe klubben. Det er også en måde at holde kontingentet nede på!

8. maj 2018: Viggo Sørensen GM!

Viggo Sørensen blev torsdag aften GM, da han slog Finn Eldor, Gribskov i sidste runde af Gribskovmesterskabet og sluttede på 5,5 point. Mesterskabet blev ellers suverænt vundet af Rasmus Petersen, men da han ikke er A-medlem af hverken Nordkalotten eller Gribskov, gik titel og pokal til nr. 2 i turneringen. Rasmus Petersen vandt sine første 6 partier og kunne sejle i mål med en udramatisk remis mod Jørn Vestergaard, Gribskov i sidste runde. Dermed blev Jørn Vestergaard nr. 3 med 4,5 point efter en dårlig start.

Vores nye medlem Tim Bjelstrand spillede en fantastisk flot turnering og slog blandt andre Jørn Vestergaard. Tim sluttede på 4,0 point og vandt ratingpræmien med en tilvækst på 43 point.

Mon ikke de nye GM´er skriver lidt mere om Gribskovmesterskabet senere. Indtil da, kan man se resultaterne her: turnering.skak.dk/TournamentActive.

8. maj 2018: Lige ved og næsten i Ballerup

Vi havde fire mand til start i CCC 2018 på Tapeten i Ballerup i den udvidede St. Bededagsferie. CCC 2018 var en stor open med 65 spillere – heraf seks stormestre. Desværre udgik Jacob Sylvan efter fire runder på grund af sygdom. Turneringen blev heller ikke en succes på Stellan Brynell, der ellers har en god historik i Ballerup med sejre i denne turnering tidligere. Denne gang kørte spillet bare ikke og hans 5,5 point var næsten 2 point under den forventede score.

Jonny Hector var 2. seedet og dermed et godt bud på en 1. plads. Selv om der røg nogle remis´er undervejs i turneringen, var han inden de to afsluttende runder søndag med i kampen om 1. pladsen. I næstsidste runde tabte han imidlertid til den højstratede GM Frode Urkedal (2560) og da det ikke lykkedes at besejre stormesterkollegaen Henrik Danielsen i sidste runde, sluttede han på 6,0 point og fik en placering som nr. 6 – superærgerligt, når der kun er 5 præmier!

Vores sidste deltager spillede for sin sidste IM-norm, men den kom aldrig helt tæt på. Han kunne have taget en ratingpræmie ved at vinde i sidste runde (måske var remis endda nok), men her tabte han til unge Filip Boe Olsen, Nordre. Nu sluttede Kåre Kristensen på 5,5 point, blev nr. 12 og vandt en smule rating. IM-normen må han jagte en anden gang.

IM Jesper Søndergaard Thybo (2473), Jetsmark vandt turneringen i imponerende stil med 7,5 point af 9 mulige, hvilket samtidig var en GM-norm. FM Jonas Bjerre (2378), Skanderborg blev nr 2 med 7,0 point, mens IM Martin Haubro (2358), BMS tog tredjepladsen med 6½ point.

Se mere på: www.kobenhavnsskakunion.dk.

24. april 2018 Generalforsamling afholdes den 17. maj 2018

Klubbens årlige generalforsamling afholdes den 17. maj kl. 19:45 i spillelokalerne. Indbydelsens tekst finder du her.

17. april 2018: Jonny Hector har nu spillet flest 1. holdskampe for Nordkalotten

I sidste runde af Skakligaen nåede Jonny Hector op på 172 kampe på Nordkalottens 1. hold og han er nu den spiller der har spillet flest kampe på klubbens bedste hold. Han passerede Martin Stampe Noer, der med 171 kampe må se sig henvist til 2. pladsen.

Se hele 1. holdsstatistikken og en kort årsberetning her.

17. april 2018: Nordkalotten kvalificeret til Pokalfinalen

Det er efterhånden en fast tradition, at Nordkalotten snupper en af 8. HK´s to pladser i Pokalfinalen i Pinsen. I år spilles på Hotel Svendborg og vi havde ikke rigtigt besvær med at slippe med denne gang. Som noget nyt er der indført ”matchpoint” i stedet for ”brætpoint” i Pokalturneringen – en spændende nyskabelse som man kun kan håbe smitter til den rigtige holdturnering.

Da tilmeldingsfristen var udløbet og holdene dukkede op i Øbros små kælderlokaler, var der kun 13 hold på listen – 8 hold i Eliterækken og 5 hold i Bredderækken. Synd at en sådan turnering ikke kan tiltrække flere hold. Da de fire hold var fra Nordsjælland, lå det fra starten klart, at halvdelen ville gå videre. Selv om vi ikke stillede i absolut stærkeste opstilling, havde vi alligevel kig på den samlede 1. præmie på 1600 kr, men vidste at det her ville blive et opgør med Brønshøj og ikke mindst Øbro.

Vi var favoritter blandt de nordsjællandske hold i Eliterækken og bragte os i en gunstig position med matchsejrer i de tre første kampe. Først slog vi Breddeholdet Valby som blev slået sikkert 3,5-0,5 efter sejre til Jacob Sylvan, Kåre Kristensen og Lars Aaes Nielsen, mens Esben Hove måtte give remis.

I 2. runde blev et at konkurrenterne Allerød I besejret med 2,5-1,5 efter gevinster til Esben Hove og Lars Aaes Nielsen, mens partiet mellem Jacob Sylvan og Flemming Bo Larsen blev remis. Jesper Schultz Pedersen slog overraskende Kåre Kristensen. Nu ventede Brønshøj, der dog manglede de fleste af deres Skakliga-spillere og de blev da også slået overraskende sikkert med 4-0.

I 4. runde var det tid for topopgør mod Øbro og her løb vi ind i et lidt unødigt 3-1 nederlag. Spillet ville ikke rigtigt køre og kun Lars Aaes Nielsen formåede at vinde. Dermed var den samlede 1. plads urealistisk, men kvalifikationen var stadig oplagt. Efter 4-0 over Nørrebro i næstsidste runde sluttede vi af med at slå Øbro II med 3-1. Dermed blev vi nr. 2 sammenlagt med 10 matchpoint og kvalificerede os sikkert til Pokalfinalen pinsedag. Lars Aaes Nielsen blev vores topscorer med 6 point af 6 mulige! Øbro vandt Kvalifikationsturneringen med 11 matchpoint, mens Furesø kom med til Svendborg som det andet nordsjællandske hold.

8. april 2018: Kåre Kristensen tæt på IM-titlen

Kun et enkelt sølle point – så tæt var Kåre Kristensen på at tage sin tredje og sidste IM-norm og dermed færdiggøre titlen, da han og Jacob Sylvan i påskeferien spillede Grenke Chess Open i Tyskland. Efter en fin turnering slog Kåre Kristensen i næstsidste runde IM Georg Halvax; Østrig og skulle derfor ”kun” vinde over IM Mikolaj Tomczak, Polen for at succesen var hjemme. Han havde en overgang en fordel på ”1,5 bonde”, men spillede forkert og endte faktisk med at tabe til sidst. Rigtigt ærgerligt for IM-titlen havde virkelig været fortjent – IM styrken har han demonstreret mange gange. Nu sluttede han på 5,5 point og blev nr. 133 ud af 787 deltagere. Det gav samtidig en lille ratinggevinst på 12 point.

Jacob Sylvan scorede ligeledes 5,5 point og blev nr. 144, men han mødte ikke så stærk modstand og tabte en smule rating.

Turneringen blev sensationelt vundet af den kun 13 årige IM Vincent Keymer, Tyskland. Han scorede 8,0 point og var et halvt point foran tre stormestre.

Se mere på grenkechessopen.de/en

8. april 2018: Rasmus Petersen fører Gribskovmesterskabet

Efter tre runder har Rasmus Petersen, Jetsmark Skakklub bragt sig i spidsen for Gribskovmesterskabet. Han er ubesejret og har efter tre sejre 3 point! Viggo Sørensen, Nordkalotten puster ham dog i nakken med 2,5 point. Han spillede remis med Jørn Vestergaard, Gribskov i første runde, men har så vundet de næste to partier. Jørn der er outsider til turneringssejren led et overraskende nederlag til Tim Bjelstrand i 3. runde.

Se tabellen her - turnering.skak.dk/TournamentActive – eller i venstremenuen.

25. marts 2018: 3. plads i C-rækken

Viggo Sørensen beretter om 3. holdet debutsæson i C-rækken: Klubben har glædeligvis oplevet fornyet medlemstilgang i de seneste par år, hvilket gav mulighed for at tilmelde et 3. hold til sæsonens 4-mands holdturnering i C-rækken - i øvrigt første gang siden ”nogen kan huske”! Grundstammen har bestået af Viggo Sørensen (holdleder) assisteret af Verner B. Jensen, Finn Bang Christensen og Leif Sørensen - med Tim Bjelstrand som en kompetent reserve.

I den afsluttende fællesrunde tirsdag den 6. marts mødte vi et velspillende 2. hold fra Fredensborg, som hidtil ikke havde haft en god sæson - men tydeligvis var opsatte på at afslutte med manér. Vi måtte jo desværre undvære Finn på grund af hans alt for tidlige bortgang, så holdet var på 3. og 4. bræt repræsenteret af hhv. far og søn (Leif og Tim). Efter åbningsspillet stod vi fint på samtlige brætter, så holdlederen var optimistisk. Men på 2. brættet begik Verner et par grove fejl, hvilket modstanderen ikke var sen til at udnytte. Efter en række afviklinger sad Verner tilbage i et slutspil med vistnok 5 bønder til hver side - men da modstanderen herudover havde et tårn, var partiet naturligvis tabt. Her fik modstanderen imidlertid gummiarm og kunne slet ikke håndtere situationen på en ordentlig måde, så da Verner efter en række ineffektive træk fra modstanderen tilbød remis - blev tilbuddet sandelig modtaget!

Tim havde længe stået klart bedst, men da modstanderen fik etableret et tilsyneladende farligt kongeangreb, fandt Tim ikke det rette forsvar, hvorefter partiet var tabt. Leif vandt hurtigt en bonde og forsøgte med alle midler at hive en gevinst i land, men modstanderen forsvarede sig godt, hvorefter Leif måtte nøjes med remis. Holdet var nu bagud med 1-2. På 1. brættet så det imidlertid lovende ud for holdlederen mod en gammel kending Kim Alex Olsen. Kim er svær at forberede sig på, idet han spiller meget varieret i sine åbninger - hvilket da også var tilfældet i dagens parti, hvor han besvarede 1. e4 med g6 og nogle få træk senere det lidt usædvanlige Sh6. Da han i fortsættelsen yderligere spildte tid med trækket a6, kom han allerede i åbningen klart bagud i udvikling - hvilket effektivt blev straffet. Da Kim så tillige fik spillet et par upræcise træk, var det snart ren overlevelse for ham - hvilket ikke lykkedes. Så efter blot 21 træk modtog holdlederen en fremstrakt hånd, gevinsten var en kendsgerning - endda med den krølle, at holdlederen lidt ærgerligt i træk 20 overså en elegant springermat.

Med 2-2 sluttede holdet med 13 points på en imponerende 3. plads - stort tillykke til holddeltagerne for en flot og altid engageret indsats gennem hele sæsonen.

25. marts 2018: Afsluttende sejr

Selv om det efterhånden er længe siden, at det var den 8. marts, skal vi lige have rundet 2. holdets indsats i denne sæson af. I sidste runde skulle vi møde bundholdet Roskilde II, der reelt var rykket ned, mens vi ikke kunne nå noget som helst. Et lidt mislykket sæson var ved at tage sin afslutning. Vi har forud for sæsonstart forventninger om en topplacering blandt andet på grund af tilgangen af Mads Pasztor, men generelt har holdet spillet under standart med dumme nederlag til Bornholm og Solrød som de største katastrofer.

Den afsluttende dobbeltrunde blev spillet i Allerød, hvor der som altid er styr på tingene. De havde nu også god tid, da deres eget hold var oversidder i denne runde!

Vi stillede stærkt op – endda så stærkt at vores trofaste holdleder Viggo Sørensen ikke behøvede at smide træningstøjet, men blot kunne se til fra siden linien. Her kunne han se hvordan Steen Andersen og hans modstander kappes om at bytte alle brikkerne af. Jeg var lidt nervøs for at der var for lidt materiale at vinde på, men Steen havde set helt rigtigt. Hvid eneste løber blev så bovlam som man kunne ønske nede i etv hjørnefeltet og så tog Steen sin konge med og vandt slutspillet overlegent. Det blev 2-0, da Rune Jensen næsten lige så hurtigt slog Niels L. Agger, der blev udsat for en dronningeoffer i et rigtigt tjubang-parti. Martin Stampe Noer fik lov til at slutte en dårlig holdkampsæson af med at sætte mat med Th8 efter at han umiddelbart før havde vundet en springer. Modstanderen troede der var lagt op til en fredelig udveksling af damerne, men ”kombinationen” sluttede i stedet med at tårnet gik til h8 og satte den sorte konge mat. Det var 3-0 og vi havde kun spillet ca. 2 timer!

Mads Pasztor spillede ikke sit bedste holdkampsparti i denne sæson, men reddede dog remis mod Søren Madsen i et uligefarvet løberslutspil. Det karakterisere en stærk spiller også at få noget med hjem på en dårlig dag. Jørgen Holm Hansen imødegik Tommy Pedersens elskede Kongegambit med det usædvanlige 4.-f5 og stod allerede skidt derfra. Da først Tommy fik styr på brikkerne vandt han i sikker stil og dermed var matchsejren hjemme, da det stod 4,5-0,5 før de sidste 3 partier.

Anders Kronborg havde tilkæmpet sig en bonde i midspillet og da der blev byttet af til et tårnslutspil til sidst var det nemt for Anders at vinde, da en fræk fribonde afgjorde det hele. Peter Vestergaard Andersen gjorde det til 6,5-0,5, da han vandt et langt slutspil mod Torben Autsen. Peter havde fået en bonde allerede i åbningen, men en grov fejl, sendte modstanderen ind i kampen igen. Peter var dog den stærkste spiller, så langsomt kæmpede han sig tilbage og sejren var sådan set fortjent. Desværre tabte vi dagens sidste parti, da Esben Hove lidt overraskende måtte ned mod en meget velspillende Jens Hansen. Dermed vandt vi matchen 6,5-1,5, hvilket indragte en placering som nr. 5 i A-rækken. Hillerød III vandt helt suverænt foran Solrød og rykker op i Mesterrækken. Roskilde II rykker ned i B-rækken.

Den håbeløse sæson illustreres af, at alle på holdet - bortset fra Mads Pasztor tabte rating – flere omkring 30 point! Det kan vi gøre meget bedre til næste år, hvor en topplacering burde være mulig. Flere af spillerne kunne nok have gavn af at spille lidt mere, men det er jo tit svært at finde tid til.

15. marts 2018: Endnu en 5. plads!

Det blev en hård sæson for 1. holdet. Efter en rigtig dårlig start spillede vi os op senere i turneringen, men var alligevel i nedrykningsfare langt ind i den afsluttende dobbeltrunde. Heldigvis endte det hele lykkeligt og til sidst kunne vi noteres for en fin 5. plads.

Vi drog til den afsluttende dobbeltrunde, der traditionen tro blev spillet i Skanderborg, i svækket tilstand. I kampen mod rækkens stærkeste hold Skanderborg manglede vi Ritvars Reimanis, Lars Aaes Nielsen og Daniel V. Pedersen. Samtidig var vores supersub IM Christian Jepson heller ikke til disposition, hvilket betød, at holdlederen for anden gang i sæsonen måtte trække i spillertrøjen. Heldigvis havde Skanderborg GM Mads Andersen spille Bundesliga, så ham skulle vi ikke trækkes med!

Taktikken var at stjæle så mange point fra de stærke Skanderborg-spillere som muligt og så håbe vi fik en fornuftigt resultat med hjem, så vi var frie af nedrykningskampen inden sidste runde.

Jacob Sylvan og Kåre Kristensen spillede forholdsvis sikre remis´er mod henholdsvis IM Nicolai V. Pedersen og Jonas Bjerre. Godt at være på tavlen, men måske var det faktisk her vi skulle have gevinster? Martin Stampe Noer fik sin forberedelse med h5 i Caro-kann ind mod Peter Grove, men kom alligevel hurtigt i vanskeligheder og tabte. Esben Hove tabte et langt parti til IM Mads Hansen og det gik ikke bedre for Esben Ejsing, der tabte et langt slutspil med et par bønder for lidt til Mads Boe.

Peter Jakobsen holdt et langt slutspil med en bonde for lidt remis mod Jackie Andersen, mens GM Stellan Brynell holdt et langt løber/dronninge slutspil remis mod GM Daniel Semcesen. På topbrættet havde GM Jonny Hector længe initiativet mod Bjørn Ochsner, men det var uklart om det var nok til at vinde. Han fik dog drevet den sorte konge frem på brættet og til sidst gik den mat helt nede på a2! Et typisk Hector parti. Dermed sluttede matchen med et hæderligt 5-3 nederlag. Desværre fik flere af de andre bundhold mange point, så vi var ikke fri af nedrykningskampen som vi havde håbet.

Natten blev tilbragt i de sædvanlige hytter på Skanderborg Hostel med smuk udsigt til søen og aftensmaden blev indtaget på en hyggelig italiensk restaurant. Efter middagen var der analyse og forberedelser i en af hytterne, så vi var klar til søndagens match mod SK68.

En håndfuld klubber var i nedrykningsfare før den afsluttende runde. Vi lå lunt i svinget, men et sammenbrud mod SK68 kunne sende os ned. Vi vidste dog at 3,5 point ville holde os foran SK68 og mindst et af de andre hold – det skulle dog vise sig, at det blev mere end svært at skrabe de nødvendige point sammen. Bedre blev det ikke af, at SK68 i forhold til lørdagens match mod Hillerød, nu havde indkaldt deres stærkeste spiller IM Jan Pedersen, der ellers ikke har været så meget med i denne sæson.

Der var kun taget 7 træk før Kåre Kristensen havde taget remis mod IM Klaus Berg. Jacob Sylvan fulgte efter med en remis mod Poul Rewitz og snart blev Esben Hove og Peter Jakobsen smittet af bacillen. Nu opstod dramaet på bræt 6 hvor Daniel V. Pedersen, der var kommet ind med morgentoget, mødte Pelle Bank. I ekstrem tidnød havde Daniel V. Pedersen ofret en officer for initiativ mod Pelle Bank, men uden at det rigtigt så ud til at give noget. På holdlederens opfordring blev der forsøgt med et remistilbud, idet SK68 spilleren kunne nøjes med remis for at score en IM-norm i turneringen. Efter mange overvejelser og diskussioner med holdleder og medspillere (det sidste er vist ikke tilladt) blev remis´en modtaget, men omtrent samtidig tabte Esben Ejsing og det stod 2,5-3,5.

Vi var stadig i nedrykningsfare, da Stellan Brynell stod til tab i et tårnslutspil, mens det var mere end tvivlsomt, om Jonny Hector kunne udnytte sin fordel til gevinst mod Jan Pedersen. Stellan Brynell holdt dog dit slutspil efter en koncentreret indsat og da Jonny Hector samtidig vandt sin stilling ved at drible sin b-bonde i mål, sluttede matchen 4-4 og licensen til Skakligaen var fornyet. Vi kunne samtidig konstatere, at Århus/Skolerne ikke fik flere end 3 point mod Brønshøj og derved sluttede vi lige netop som nr. 5 i den bedste halvdel af Skakligaen.

En 5. plads giver ikke umiddelbart adgang til Europa Cup turneringen, hvor Danmark kun har tre pladser, så hvis vi vil med til Grækenland, skal der komme afbud. Det vigtigste var dog at vi reddede livet i rækken og kan se frem til endnu en sæson i landets bedste række. Ambitiøse Hillerød blev bedste nordsjællandske hold denne gang – et fint spring fra sidste års 9. plads, men ikke den medaljeplacering vores naboer havde håbet på. Vi har stadig en sølv og en bronzemedalje at vise frem ved festlige lejligheder.

Slutstillingen:
1.Skanderborg48,0 p
2.Brønshøj41,0 p
3.Jetsmark40,5 p
4.Hillerød36,0 p
5.Nordkalotten34,5 p
6.Århus/Skolerne34,5 p
7.BMS33,0 p
8.SK196832,5 p
9.Nordre31,0 p
10.Bov29,0 p

23. februar 2018: Finn Bang Christensen afgået ved døden

Det er med stor sorg, at vi har modtaget meddelelse om, at vores mangeårige medlem Finn Bang Christensen er afgået ved døden på en ferie til Cap Verde 70 år gammel.

Finn elskede at spille skak og var en flittig deltager i klubbens interne turneringer. Han stillede gerne op for klubbens 2. eller 3. hold når der var behov for ham og ca. en uge før sin død spillede han et spændende holdkampsparti mod Hans Henrik Hviid fra Hillerød som han vandt. I en svær stilling gjorde modstanderen en grov fejl som ærgerede Finn. ”Jeg var lige ved at tilbyde ham at trække om, men det ville have været lidt hovskisnovski” skrev Finn i en mail dagen efter partiet. Typisk Finn, der gik mere op i et få et godt parti skak end hvordan partiet lige endte resultatmæssigt. Udenbys turneringer havde til gengæld ikke hans store interesse, så det var mest på hjemmebanen i Græsted eller til nød i Helsinge, man kunne følge hans partier.

Finn Bang Christensen var arkitekt og havde samtidig undervist på Arkitektskolen i København indtil han blev pensioneret. Han boede oprindeligt i Maarum ved Græsted, men flyttede for nogle år siden til Helsingør med sin kone. Selv om der var lidt længere at køre, kom han stadig gerne til Græsted for at spille skak – normalt mens han nød én medbragt specialøl. Kvalitetsbevidst som han var, brød han sig vist ikke om klubbens almindelige øl. Af og til meldte han dog afbud til skakken fordi han skulle på en spændende rejse rundt i Verden og når han kom hjem fortalte han levende om oplevelserne til skakvennerne.

Finn Bang Christensen var meget vellidt i klubben. Han kunne tale med alle og gik ikke af vejen for en hyggesludder efter partiet. Her fandt man hurtigt ud af, at Finn var meget vidende og havde forstand på det meste. Hans lune og behagelige væsen nød stor respekt i klubben.

Det er et stort tabt for Skakklubben Nordkalotten, at vi har mistet Finn som vil blive meget savnet på klubaftenerne fremover.

Ære være Finn Bang Christensens minde.

23. februar 2018: Rasmus Petersen vandt KM2018, men Anders Kronborg blev Klubmester

Torsdag aften var der topopgør i sidste runde i Klubmesterskabet 2018. Rasmus Petersen lå på 1. pladsen med 4,0 point, mens den regerende Klubmester Anders Kromborg havde 3,0 point. Ole Rasmussen, Hillerød var allerede sluttet på 4,0 point, da han havde vundet sidste runde uden kamp.

Rasmus valgte Berlin-muren i Spansk og tilbød remis allerede efter 9 træk. Denne lille handel ville give ham turneringssejren, mens Anders Kronborg ville genvinde Klubmesterskabet, idet hverken Rasmus Petersen eller Ole Rasmussen er A-medlem af Nordkalotten. Anders viste dog stort mod ved at afslå remistilbudet og spille videre i kampen for 1. pladsen. Modet blev dog ikke belønnet og senere mistede han en A-bonde. Han havde dog noget spil for den så det var ganske berettiget, at han tilbød remis efter 23 træk. Rasmus Petersen modtog straks tilbuddet og dermed var på 1. plads og Klubmesterskab fordel.

I brødreopgøret mellem Viggo og Leif spillede lillebroderen et spektakulært springeroffer, der efter et par upræcise træk, pludselig gav Viggo alvorlige problemer. Leif fandt dog ikke den rigtige fortsættelse med Th6 og så ebbede partiet ud i et tabt slutspil til sidst.

Endelig vandt Tim Bjelstrand et fint angrebsparti mod Jørgen Rasmussen, der ikke kunne dæmme op for et farligt kongeangreb, der startede med et godt springeroffer. Jørgen skulle nok have ladet springeren stå for da han først havde slået den rullede Tims angrebsmaskine.

Se slutstillingen i Klubturneringen her turnering.skak.dk/TournamentActive.

23. februar 2018: Klaps i vinterferien

Det er sikkert svært at planlægge holdturneringen så alle er tilfredse. Alligevel kan det undre, at man lægger 7. runde i Divisionsturneringen (Sklakliga) samt 6. runde i Hovedkredsturneringen (A-rækken) i uge 7, der sammen med uge 8 er de store vinterferieuger. Det gav os en del afbud på både 1. og 2. holdet – mod Solrød manglede vi ikke mindre end fire stamspillere, hvoraf den ene dog skyldes sygdom. Ærgerligt at DSU ikke kan finde ud af at planlægge uden om vinterferieugerne…

2. holdet skulle en tur til Solrød onsdag i uge 7, der som bekendt ligger syd for København – netop nede i det område, hvor man normalt har vinterferie i uge 8. De havde derfor ”kun” få afbud, så vi var lidt bagud på point fra starten – at vi så spillede en skrækkelig holdkamp er en anden sag.

Der var ikke gået mere end ca. 1½ time før vi var bagud med 1-0, da Verner B. Jensen havde tabt. Det var vist noget med en officer, der pludselig strøg og så var der ikke grund til at spillevidere. Tre kvarter senere blev det 2-0, da en anden reserve - Leif Sørensen – der ellers kæmpede godt, måtte ned mod en modstander, der havde næsten 400 mere i rating. Pludselig var der en a-bonde der ikke kunne stoppes.

Tommy Pedersen bragte os på tavlen, da han spillede en forholdsvis korrekt remis mod Aron Frank Jørgensen. Han skyndte sig dog at fjerne noteringslisten, så jeg så ikke helt hvordan det gik til. Efter små tre timers spil skete der noget usædvanligt – Mads Pasztor tabte. Jeg mindes ikke, at jeg nogensinde har set ham stå til tab og han har da også vundet de tre partier han hidtil har spillet for os. Denne gang var han i Esben Hoves fravær rykket op på 1. bræt, hvor rutinerede Torben Rønsted på ca. 2050 ventede. Den type plejer vores unge helt at besejre og jeg tror da også han var ved at udspille modstanderen, men et eller andet må være gået galt for pludselig svingede fordelen over og til sidst stjal Solrød-spilleren hele pointet.

Vi var nu bagud med 3,5-0,5 og tævene var ikke forbi endnu. Martin Stampe Noer var oppe mod en velspillende Verner Christensen, der i flere omgange fandt den helt rigtige fortsættelser, vandt bonde og fik sidenhen et knusende angreb mod en udsat hvid konge. Det blev 5-1, da Peter Vestergaard Andersen holdt remis mod sin 2000-mand – Thomas Grotkjær. Partiet var ret lige undervejs om end det var modstanderen, der havde en lille fordel, der dog aldrig blev foruroligende. Anders Kronborg spillede længe et meget lige parti mod Henning Forsmann, der på papiret også var en ret lige matchning. 28.-Lb8 var dog en gigantisk fejl og så gik det hurtigt ned af bakke, da modstanderen udnyttede blottelsen. Havde han bare spillet Tf5 i stedet havde han haft en lille fordel.

Viggo Sørensen fik lov at score trøstmålet mod Anders Boel Jønsson, der ellers omkring træk 25 førte med ca. 5,5 bonde ifølge Fritz! Viggo kæmpede sig dog flot tilbage og vandt en bonde samtidig med at han fik afviklet til et slutspil med tårn og løber på hver side – løberne var dog ulige farvede. Tårnene blev byttet af og han spillede slutspillet pænt, så fribonde kostede en officer og snart derefter også partiet. Dermed sluttede matchen 6-2 til Solrød – over 1,5 point dårligere end forventet af os.

I sidste runde møder vi bundproppen Roskilde II, der dog ikke er så dårligt et hold som resultaterne i denne sæson peger på. Vi skal nok have rigtig mange point, hvis vi skal avancere fra vores nuværende 6. plads, så mon ikke vi lander der. Hillerød III har været helt suveræne og har vundet A-rækken inden sidste runde. Tillykke med en flot præstation.

Dagen efter 2. holdets bank, var det så tid til 3. holdets næstsidste kamp mod Sjælsø 3. Allerede på starttidspunktet førte vi med 1-0, idet modstanderne kun kunne mønstre 3 spillere. Vort hold var i øvrigt en familiær oplevelse, idet 1. og 2. bræt var besat af brødrene Viggo og Leif og med dennes søn Tim på 3. brættet. Der bliver imidlertid næppe feststemning næste gang, der er familie-sammenkomst, idet samtlige familiemedlemmer måtte ned med nakken.

Bedst klarede Leif sig, idet partiet længe stod til sikker remis - men da Leif pludselig umotiveret besluttede at forære modstanderen en officér, var det parti slut. Tim havde vist haft en hård dag på kontoret, for allerede i åbningsspillet kom han under voldsomt pres og fandt ikke det rette forsvar - og det blev kun værre som partiet skred frem. Holdkaptajn Viggo blev udsat for en af de mere sjældne gambitter, nemlig Blackmar-Diemer, og da modstanderen senere fejlede, førte Viggo med 2 bønder - stort set gevinststilling. Men herfra blev der truffet en række uheldige beslutninger resulterende i et decideret overfald fra modstanderen, som dygtigt udnyttede mulighederne. Ikke det bedste parti fra Viggo - måske det tætte program med deltagelse i senior DM tillige med aftenkampe både tirsdag og onsdag kostede på fokuseringen?

Nå, trods 1-3 nederlaget ligger holdet fortsat på 3. pladsen med klar margin til de efterfølgende hold.

23. februar 2018: Fint spil af Viggo Sørensen i Senior DM

Viggo Sørensen er formentlig vores mest aktive medlem fortiden. I sidste uge deltog han i Senior DM, der blev spillet i Aulaen Enghøjhuset, v/Biblioteket i Hvidovre. Han stillede til start i klassen 65+ - sammen med 33 andre spillere, der havde afsat 7 dage til 7 partier.

Viggo klarede sig flot og kunne vende hjem med ikke mindre end 51 ratingpoint. Det var også kun i 2. runde, at han mødte en spiller, der havde mindre i rating end han selv havde. De øvrige modstandere var noget højere ratede end Viggo, men det var han ligeglad med og spillede sit friske spil, der gerne indeholdt en gambit i ny og næ. Efter blandt andre at have slået Niels Møller Rendlev og spillet remis med et par højt ratede modstandere, sluttede han på 3,5 point. Ikke dårligt, når modstanderne havde et ratingsnit på 1831 og det rakte da også til en placering som nr. 16 – og formentlig en ratingpræmie. Ny Danmarksmester for seniorer blev Peter Birk Petersen fra Caissa Gladsaxe, der scorede 5,5 point.

Se mere på turnering.skak.dk/TournamentActive

14. februar 2018: Gribskovturneringen 2018

Gribskov Skakklub og Skakklubben Nordkalotten indbyder til åben 7 runders koordineret turnering. Spillestedet er skiftevis på Græsted Skole og i Helsinge Kulturhus, se mere på skak.dk.

14. februar 2018: Endnu en plads opad i tabellen i Skakligaen

Efter en frygtelig start på Skakligaen, hvor vi efter de første runder lå til nedrykning, er det igen ved at komme damp på toget. Søndag tog vi endnu et ryk opad i tabellen og indtager nu 5. pladsen. Kan vi fortsat avancere en plads pr. runde bliver vi nr. 3, men det er vist alt for meget at håbe på. I første omgang gælder det om at holde en passende afstand til de to nedrykningspladser.

Optakten til søndagens match i Græsted mod BMS var præget af, at en af vores spillere søndag morgen måtte melde fra af personlige årsager. Da det var ham, der skulle hente Chrstian Jepson på Hovedbanegården, var der også her et problem, der skulle løses. Heldigvis kunne Daniel V. Pedersen tage Christian med til Græsted, mens holdlederen uden forberedelse overhovedet måtte tage 8. brættet – et lidt uventet come-back i landets fineste række. I forvejen var der afbud fra GM Stellan Brynell, FM Esben Hove og FM Ritvars Reimanis og det er mange når truppen ikke er så bred…

Da BMS dukkede op kunne vi konstatere, at vinterferie og sygdom også havde ramt dem hårdt. Der manglede spillere som IM Philip Lindgren, FM Tobias Rostgaard og IM Bjarke Kristensen og så var vi faktisk favoritter på alle brætter undtagen bræt 8 og stod til en 5-3 sejr på papiret.

Omkring tidskontrollen stod det 2-2. Martin Stampe Noer havde spillet et forholdsvis sikker remis mod Casper Christensen, mens det så ud til at Jacob Sylvan havde en lille fordel inden hans slutspil ebbede ud i remis. Daniel V. Pedersen kunne ikke rigtigt få spillet til at flyde og tabte lidt overraskende til Sigfred Haubro. Igen var det skakuret, der spillede ham et pus, men da vingen faldt, var stillingen også ret dårlig. Til gengæld vandt Lars Aaes Nielsen et omskifteligt parti mod Thomas Bach Nielsen, der en overgang havde klar fordel. Nede med en kvalitet fik Lars dog tryllet en masse modspil frem og modstanderen bukkede under for presset og røg i en kombination, der ved hjælp af en springergaffel vandt afgørende materiale. Ja Tak!

Christian Jepson, Kåre Kristensen og Esben Ejsing havde alle stået rigtigt godt – måske endda alle til gevinst? – men efter små 4 timers spil, begyndte det at se lidt for ”spændende” ud. Samtidig var Jonny Hector i store problemer mod Martin Haubro, der via et angreb, havde vundet en bonde og spillede på gevinst.

Kåre Kristensen var gået ind i et vanskeligt tårnslutspil med merbonde mod Mikkel Manosri Jacobsen. Vores mand er dog god i sådanne stillinger og han fandt den rigtige plan, undgik en patfælde og vandt. Omtrent samtidig sled Christian Jepson sin modstander Kristian Seegert op. Jepson havde stået godt, men det var som om fordelen var ved at forsvinde i tidnøden. Nu slog han imidlertid IM-gearet til og vandt slutspillet i flot stil. Da Jonny Hector holdt sit vanskelige slutspil - med en bonde for lidt og springer mod løber – var matchsejren hjemme.

Vi regnede med at den ville blive på 4,5-3,5, da Esben Ejsing var helt væk mod Michael Vesterli. Rigtigt ærgerligt for Esben havde spillet et fremragende parti og helt udspillet sin unge modstander. Computeren angiver da også flere gevinstvarianter efterfølgende, men det kan man jo ikke bruge til så meget. Med under 1 minut tilbage til begge spillere (+30 sekunder pr. træk) og en stilling, hvor Esben var bagud med en dronning for et tårn skete miraklet! Begge spillere havde en farlig fribonde og Esben havde sin konge så langt fremme, så han truede mat i nogle varianter. Det så ud til at han ville få en ny dame og i bestræbelserne på at undgå det, overskred modstanderen sin betænkningstid – med vilje tror jeg. Han troede han var færdig, men Dg4+, der er rent i slag, havde vist reddet partiet for BMS. Nu kunne vi i stedet juble over et ekstra point og en flot sejr på 5,5-2,5.

I den afsluttende dobbeltrunde den 10.-11. marts i Skanderborg møder vi Skanderborg og SK68. Ikke den letteste lodtrækning, men nu er spillet begyndt at køre og da vi også igen er begyndt at have det fornødne held kan alt ske. Det kunne da være sjovt at slå Skanderborg på vejen til deres DM som vi tidligere har slået Philidor.

Stillingen efter 7. runde:
1.Skanderborg38,0 p
2.Brønshøj32,0 p
3.Jetsmark29,0 p
4.BMS28,5 p
5.Nordkalotten27,5 p
6.Hillerød26,5 p
7.SK196825,5 p
8.Århus/Skolerne25,0 p
9.Nordre24,5 p
10.Bov23,5 p

6. februar 2018: Esben Hove matchvinder for 2.holdet

Esben Hove er en god mand for 2. holdet. Han kommer troligt runde efter runde og sætter sig ved det vanskelige 1. bræt. Normalt er han klar ratingfavorit, men det betyder ikke at han er først færdig. Han spillestil er mere ”langsom” og ofte sidder han tilbage som sidste mand og filer på en lille fordel.

Det var også tilfældet i torsdagens hjemmekamp mod Egedal/Jyllinge. Klokken havde passeret 23.30 og det stod 3½-3½ i matchen. Esben Hove kunne muligvis have afgjort partiet tidligere, men nu sad han i et tårnslutspil, der nok var vanskeligt at vinde mod solide Kurt Thomsen. Begge spillere havde langt under 5 minutter tilbage på uret og stillingen var meget spændende. Det ene øjeblik regnede tilskuerne med at Kurt Thomsen holdt remis for det næste øjeblik at se en sort gevinst. Esben Hove slog imidlertid slutspilsmotoren til, tog en kæmpe kongevandring krydret med nogle små taktiske pointer og så vandt han til sidst. Matchsejren var hjemme.

Forud var tingene ikke gået helt som vi havde håbet på. Det startede med at Mads Pasztor måtte melde afbud med kort varsel på grund af sygdom, men heldigvis fik vi Verner B. Jensen med på bræt 8. Steen Andersen var først færdig, da han spillede en ukompliceret og korrekt remis mod en noget højere ratet modstander. Ikke længe efter vandt Rune Jensen nemt over en modstander, der slet ikke kunne finde ud af modstanderens Centrum-gambit. Efter få træk vandt Rune tungt matriel (læs mindst et tårn) og Egedal/Jyllinge spillerens stilling var stadig helt smadret. Partiet var færdig på 1½ time og vi førte matchen.

Verner B. Jensen lavede en fiks kombination, der vandt en springer og få træk senere strakte modstanderen våben. Tommy Pedersen spillede med en noget åben Kongestilling, men afgjorde partiet definitivt ved at spille 14.Dh5, der fået fangede en (af to) løbere i h-linen og truede ulykket på f7. Efter nogle afbytninger valgte sort at opgive i et totalt tabt slutspil. Klokken var ikke slået 10 og vi første 3½-½!

Desværre kunne resten af holdet slet ikke leve op til det fine udlæg. Martin Stampe Noer vandt to tynde for en tyk, men fandt efterfølgende ikke det dronningtræk, der som det eneste holdt sammen på stillingen. Nu fik han en meget passiv (tabt) stilling som sort eksekverede sikkert. Viggo Sørensen burde nok have holdt sit parti remis, men overspillede slutspillet i træk 36 og lavede kort efter den afgørende fejl, der kostede en kvalitet og dermed partiet. Og ulykkerne blev ved med at regne ned over os. Anders Kronborg havde et helt lige slutspil med Springer mod Løber, men fik så spillet forkert, hvorefter modstanderen trængte ind i stillingen og vandt. Vi smed således to – måske tre – remis´er i de sidste tre partier.

Som nævnt i indledningen sørgede Esben Hove dog for matchsejren og tak for det. Vi ligger nu nr. 5 i rækken, men har ikke opgivet at gå efter 3. pladsen. Onsdag den 14. februar drager vi til Solrød og ser om ikke vi kan tage endnu et nyk opad i tabellen.

23. januar 2018: Nederlag i Solrød til 3. holdet

Torsdag den 18. januar tog 3. holdet imod Solrød 2 i C-rækken (4 mands hold). Efter ca. 1½ time måtte vi desværre konstatere, at vi allerede var bagud, idet Verner B. Jensen på 2. brættet med hvide brikker gik fejl af en ellers harmløs variant i fransk og tabte en officér i åbningen. Verner kæmpede videre det bedste han havde lært, men modstanderen var ikke til at ryste. Næste mand på tavlen var Leif Sørensen på 4. brættet, som fik en kanonstart på sit parti og førte med tårn og 2 bønder allerede efter ½ times spil, og derudover med en formidabel stilling. Her burde modstanderen have strakt gevær - hvilket han desværre ikke gjorde. Det lykkedes nemlig herefter for Leif at sætte det hele over styr og tabe partiet. Der blev vist ikke sovet meget den nat i Firhøj.

Tilbage sad så holdkaptajnen Viggo Sørensen og Finn Bang Christensen på hhv. 1. og 3. brættet og skulle forsøge at redde et hæderligt holdresultat i land. Det lykkedes fint for Viggo, som med tålmodigt spil langsomt fik manøvreret tropperne i stilling til et afgørende angreb. Også Finn kæmpede hårdt for sagen, men partiet kom vist aldrig rigtigt i ubalance for nogen af parterne, så de to duellanter enedes til sidst om at dele en fredspibe. Slutresultatet blev herefter et nederlag på 1½-2½ som retfærdigvis burde have været med modsat fortegn.

16. januar 2018: På vej opad i feltet

I weekenden 13.-14. januar var Skakklubben Nordkalotten værter for en halv dobbeltrunde i Skakligaen. Da kantinen på Græsted Skole var optaget af den lokale fjerkræavlerforening, måtte vi ud at lede efter alternativer og fik til sidst tilbud fine rammer på Gilbjergskolen i Gilleleje.

I alt fem hold – Århus/Skolerne, Jetsmark, BMS, Hillerød og Nordre – gæstede Nordsjælland denne weekend, mens de fire øvrige hold drog til Århus. Med hjælp fra 8. HK og Kasper Jerwiarz var der livedækning på alle tre matcher. Det bør der være til de store skakstævner, men det er et stort arbejde med kabling aftenen før mv. Heldigvis havde vi denne gang en række hjælpere, der gav en hånd med både før, under og efter stævnet.

Det er ikke en hemmelighed, at vi er kommet rigtigt skidt fra start i Skakligaen i denne sæson. Planen var derfor at få så mange point, så vi kunne spille os et par pladser højere op i tabellen – i mere behagelig afstand fra de to nedrykkerpladser. For at optimere vores chancer for succes, var det lykkedes at få IM Christian Jepson med igen – og det er bestemt en herlig reserve at kunne trække ind.

Som ventet blev det lørdag en meget jævnbyrdig match mod Århus/Skolerne, men ud fra ratingtallene skulle det også blive en ret lige match – med os som små favoritter.

Måske var det respekten for modstanderne eller måske var det respekten for placeringen i tabellen – i alt tikkede den ene remis ind efter den anden. Ved stillingen 2,5-2,5 var der tre partier tilbage. Jacob Sylvan sad i en totalt tab stilling mod IM Uffe Vinther-Schou, men fandt så et fikst tårnoffer, der gav evigskak og dermed remis. Til gengæld så det ud til, at Jonny Hector var ved at slå IM Andreas Hagen og Esben Hove var ved at slå John Rendboe. Desværre blev også disse partier remis. John Rendboe fik opstillet en mattrussel som tvang Esben Hove til at tage remis ved evigskak, men Jonny Hectors gevinstforsøg – hvor begge spillere fik en ny dame – også ebbede ud i remis ved evigskak. Med lidt tur i den havde vi fået et halvt point i et af de to sidste partier og dermed matchsejren.

Nu endte alle otte partier højst overraskende remis – og matchen uafgjort 4-4. Ikke en katastrofe, men alligevel lidt mindre end vi havde håbet på. BMS slog Nordre med 5-3, mens Hillerød tabte 5,5-2,5 til Jetsmark – dermed avencerede vi til 8. pladsen i Skakligaen og var for en stund væk fra nedrykningspladserne.

Søndag skulle vi møde Nordre som vi normalt har et godt tag på. Vi havde byttet Esben Ejsing ud med Lars Aaes Nielsen, så vi på papiret var minimalt stærkere. Lars Aaes Nielsen kom dog hurtigt i problemer mod Thomas Klitgaard Andersen efter en fejl i åbningen og måtte længe kæmpe for blot ikke at blive sat mat. Kåre Kristensen og Jacob Sylvan spillede forholdsvis hurtigt remis mod deres modstandere og snart vandt vi weekendens første parti, da Jonny Hector slog IM Igor Teplyi i et vildt angrebsparti. Modstanderen slog en bonde og spillede sin dame lidt offside og så var der pludselig angreb mod begge konger. Nordkalottens stormester havde dog set længst og da krudtrøgen havde lagt sig, førte han med en officer for et par bønder og Igor Teplyi opgav den tabte stilling.

En hurtig optælling viste, at alle fem resterende Nordkalot-spillere nu førte med en bonde og de kunne alle spille på gevinst. Modstanderne frygtede den helt store nedtur og der blev hvisket 7-1 i krogene. Så galt fik det nu ikke. IM Christian Jepson fik ganske vist konverteret sin fordel til gevinst over Tom Petri Petersen, men de næste tre afsluttede partier gav kun remis til Peter Jakobsen, Esben Hove og IM Stellan Brynell. Specielt sidstnævnte ærgerede sig, da han havde en sund bonde mere i et springerslutspil mod den 15. årige Filip Boe Olsen. En fordel den rutinerede stormester plejer at realisere til gevinst. Filip Boe Olsen forsvarede sig dog sejt og til sidst var der ikke flere bønder at vinde på.

Lars Aaes Nielsen havde vendt sit parti, så han nu havde et gunstigt dronningeslutspil med to merbønder. Han gav den ene tilbage, men fik samtidig skubbet den anden bonde næste i mål. På et tidspunkt fik han mulighed for med et par skakker at bytte damerne af – og så vandt slutspillet nemt. Dermed vandt Nordkalotten en flot sejr på 5,5-2,5 – og den kunne endda have været blevet større. Nu spillede vi os op på en 6. plads, idet vi passerede Nordre med den store sejr i det indbyrdes parti. I de andre matcher slog Jetsmark rivalerne til 3. pladsen BMS med 5-3, mens Århus/Skolerne slog Hillerød med 4,5-3,5.

Arrangementet forløb fint, idet eneste ”mislyd” var, at alarmen gik under matcherne lørdag! Urene blev stoppet, spillerne forholdt sig i ro – og efter ca. 5 minutterne kunne partierne genoptages.

Nu venter BMS på hjemmebane den 11. februar, inden den afsluttende dobbeltrunde spilles i Skanderborg den 10.-11. marts. Heldigvis er optimismen vendt tilbage samtidig med at nedrykningsspøgelset er skubbet lidt væk.

Stillingen i Skakligaen efter 6. runde:
1.Team Nordea Skanderborg33,0 brætpoint, 11 matchpoint
2.Brønshøj28,5 brætpoint, 6 matchpoint
3.-4.BMS26,0 brætpoint, 9 matchpoint
3.-4.Jetsmark26,0 brætpoint, 9 matchpoint
5.Århus/Skolerne23,0 brætpoint, 5 matchpoint
6.Nordkalotten22,0 brætpoint, 5 matchpoint
7.Nordre22,0 brætpoint, 5 matchpoint
8.Hillerød22,0 brætpoint, 4 matchpoint
9.SK196819,5 brætpoint, 3 matchpoint
10.Bov18,0 brætpoint, 3 matchpoint


Se mere på skak.dk

16. januar 2018: To turneringssejre til Jonny Hector

Jonny Hector både afsluttede det gamle år og påbegyndte det nye år med fine turneringssejre. I ØBRO vandt han endnu en gang Øbro Nytår. ”Øbro Nytår” var en fin lille Open med deltagelse af 57 spillere, der spiller 7 runder over kun 4 dage. Denne gang var Jonny Hector eneste stormester – og dermed favorit – men et helt kobbel på 7 International Mestre, kæmpede på at skabe overraskelsen.

Jonny Hector vandt de tre første runder. Kun IM Mads Hansen, Skanderborg kunne holde det tempo og han fik endda en smule hjælp, da hans modstander i tredje runde måtte melde afbud på grund af sygdom. Mads Hansen havde de hvide brikker i fjerde runde i topopgøret mod Jonny Hector. Efter spansk åbning ebbede det hele hurtigt ud i et remisagtigt tårnslutspil. Jonny Hector blev vanen tro ved med at spille på gevinst og fik på et tidspunkt strammet skruen for meget. To fribønder på kongefløjen blev for farlige og så vandt Skanderborg-spilleren.

Med 4 point af fire mulige, lå turneringssejren nu til Mads Hansen. Han gik dog helt i stå og tabte sine næste to partier – til IM Jacob Aabling-Thomsen, Brønshøj og IM Mikkel Antonsen, Køge – og så var kampen om 1. pladsen igen åben, da Jonny Hector uden det store besvær slog Michael E. Vesterli, BMS og IM Thorbjørn Bromann, Brønshøj. Før sidste runde lå Jonny Hector, Mikkel Antonsen, Jakob Aabling-Thomsen og overraskelsen den tidligere Frederikssund-spiller Thomas Johansson, Sverige på en delt 1. plads med 5,0 point.

Det tog kun 32 træk for Jonny Hector at gøre kort proces mod Thomas Johansson og så kunne han spændt gå og vente på, om der ville blive fundet en vinder i partiet mellem Jakob Aabling-Thomsen og Mikkel Antonsen, da vinderen også ville nå op på 6,0 point. Førstnævnte havde formentlig de bedste gevinstchancer i midtspillet, men efter 70 træk tog man remis i et bonde-slutspil, hvor ingen af spillerne havde mulighed for at gøre fremskridt. Dermed vandt Jonny Hector Øbro Open for 8. gang af 9 mulige, mens Jakob Aabling-Thomsen og Mikkel Antonsen måtte dele 2. præmien med 5,5 points. Der deltog ikke andre spillere fra Nordkalotten.

Se mere på turnering.skak.dk/TournamentActive.

Der var derimod i alt tre spillere fra Nordkalotten med i ”Nordsjællands EMT 2018”, der blev spillet i den første weekend i 2018 i Allerød.

I anledning af 8. hovedkreds havde 75 års jubilæum spyttede hovedkredsen ekstra meget i kassen. Præmiestørrelserne blev hævet, spilleforholdene optimeret og partierne i den øverste gruppe vist live på nettet. Satsningen blev en stor succes, idet ca. 100 spillere tilmeldte sig turneringen – langt flere end der plejer at spille skak i Nordsjælland i den første weekend i det nye år.

Jonny Hector var klar favorit i turneringen, men oplevede dog et lille bump på vejen, da han i tredje runde måtte afgive remis mod Tom Rydström, Sverige. Da Carsten Høi lørdag eftermiddag slog Peter Jakobsen (der ellers var kommet godt fra land), blev der søndag formiddag dækket op til det forventede stormesteropgør mellem Hector og Høi. Med en sejr til Høi ville turneringen være helt åben før sidste runde, mens en sejr til Hector ville give ham alle kort på hånden.

Nordkalot-spilleren vandt igen et flot angrebsparti, men inden de nåede så langt så det ilde ud og vores svenske es var bagud med en bonde – og var tæt på at miste bonde nr. to også. Jonny Hector havde ud af ingenting fået opstillet et farligt angreb mod den sorte konge med dame og tårn. Kongen blev drevet hen over brættet med adskillige skakker for til sidst at blive fanget ovre på dronningefløjen. Det sidste dronningetræk dækkede risikoen for en remis ved evigskak og indkasserede et tårn og så kunne Brønshøj-spilleren lige så godt opgive med få sekunder tilbage.

Da Jonny Hector forholdsvist ubesværet slog Mogens Moe i sidste runde, var førstepræmien i hus med 4,5 point – og en lille ratingtilvækst, så han nu igen har over 2500 i rating. Carsten Høi kom tilbage og vandt et langt tårnslutspil mod Tobias Rostgaard. Dermed delte Carsten Høi 2. præmien med Tom Rydström og Kåre Kristensen, der også begge vandt deres sidste parti og sluttede på i alt 3,5 point.

Kåre Kristensen havde tabt en teoriduel til en velforberedt Peter Thorsbro, Furesø allerede i første runde, men kom stærkt igen med remis mod IM Igor Teplyi, Nordre og tre sejre til sidst. Først gik det ud over Nicolai Brondt Petersen, BMS, hvorefter Peter Jakobsen stod på programmet søndag formiddag. Her vandt Kåre et godt angrebsparti mod den teoristærke klubkammerat og da han sluttede af med en gevinst i et langt slutspil mod John Rendboe, Århus Skolerne, var en delt 2.-4. præmie hjemme.

Peter Jakobsen scorede 2,0 point, hvilket faktisk var en smule over hans forventede score i det stærke selskab. Specielt remis´en i første runde mod IM Igor Teplyi var fin, men det var også dejligt at se hvordan han revencherede Kåre Kristensen i partiet mod Peter Thorsbro! I sidste runde spillede han længe på gevinst mod Rune Andersen, Bornholm, men måtte til sidst opgive at vinde slutspillet. Der var udsat en ratingpræmie til den bedstplacerede spiller under 2200 i rating og ganske ejendommeligt sluttede næsten halvdelen af feltet på 2,0 point som nr. 9-15, hvilket indbragte en 100 kr seddel!
Se mere om turneringen på turnering.skak.dk/TournamentActive.Velkommen  |  Om Skakklubben Nordkalotten  |  Nordkalottens historie  |  Nyheder !!  |  Nye medlemmer  |  Aktiviteter 2019/20  |  Juniorskak  |  Venskabsklub  |  Bestyrelsen  |  Klubudvalg  |  Vedtægterne  |  Vore medlemskaber  |  E-mail til Nordkalotten  |  Klubblade 1982-2005  |  Klubmesterskabet 2018/19  |  Sensommerturnering 2018 (hos dsu.dk)  |  Klubbens lyn-mestre 2005-18  |  Gribskovmesterskabet 2010-2018  |  Førsteholdet 2006-16, artikel  |  Førsteholdet 2006-19, tabeller  |  Nordkalotten i 8.HK 1980-1989  |  Fotos fra match med 1. holdet  |  Holdfoto af 1. holdet 2003  |  Jubilæum FOTOS 2004  |  Martins fotos  |  DSU Rating Nordkalotten  |  Skak links  |  DSU`s logo  |  Osby Skakklub vores Venskabsklub i Sverige  |  Sponsor links

Skakklubben Nordkalotten